Sint-Niklaas en Dendermonde starten proefproject om de mus te redden

Sint-Niklaas en Dendermonde starten een proefproject om de mus te redden, want het gaat niet goed met de mussenpopulatie.

Het zacht tsjilpend gezang van een mus: het is haast niet weg te denken uit onze natuur. Toch komt de kleine bruine vogel steeds minder voor. En daar willen Sint-Niklaas en Dendermonde verandering in brengen. Ze hebben een uniek plan opgesteld dat moet zorgen voor opnieuw meer mussen. 

Dodelijke inteelt

Één van de grootste doodsoorzaken bij de huismus is inteelt. Dat komt omdat mussen zeer sedentair zijn, ze verplaatsen zich niet makkelijk. Tijdens het broedseizoen verplaatsen ze zich amper 100 meter, buiten het broedseizoen 500 meter.

"In Sint-Niklaas zijn er bijvoorbeeld nog maar 5 populaties met 10 koppels mussen. En daar hebben we al heel lang naar moeten zoeken", zegt Jenny de Laet van de Wase milieuvereniging Abllo. "In het verleden was er wel voldoende uitwisseling van de mus, want toen werd er gewerkt met een systeem van groene stapstenen. Maar bij de meeste steden is de afstand tussen groene zones te groot geworden."

Groepen bij elkaar zetten

Nu is het de bedoeling om de verschillende groepen toch bij elkaar te zetten. "We gaan jonge mussen helpen de weg te vinden naar andere populaties. Zo kan de biodiversiteit opnieuw optimaliseren", legt Jenny de Laet uit. 

Abllo is bezig met een aantal populaties in detail te volgen. "We hebben nestkastjes opgehangen. We willen de mussen ook ringen en meten. En we willen kijken wat ze allemaal doen", vertelt Jenny. "Maar mussen zijn echt geen makkelijke beestjes om mee te werken. Ze laten zich niet makkelijk vangen en broeden niet graag in nestkastjes." 

Ook jij kan helpen

Het stadsbestuur wil extra openbaar groen voorzien, maar ook als inwoners kan je helpen de mus te redden. Het belangrijkste dat de beestjes nodig hebben, zijn dichte struiken en hagen.

"Wij met Abblo bieden pakketten aan voor gevelplanten, struiken, haagplanten en kruiden. Als iedereen die pakketten gebruikt, is er in de toekomst hopelijk voldoende groen voor handen, waarlangs de mussen zich kunnen bewegen", concludeert Jenny.

Voor meer informatie over de pakketten van Abllo, kan je terecht op hun website.

kasto80

Meest gelezen