Videospeler inladen...

Vlaamse film "Hellhole" over nasleep aanslagen in Brussel: "Ingewikkelde stad met mooie mensen"

Mooie, contemplatieve cinema van eigen bodem: dat is "Hellhole", van de jonge regisseur Bas Devos. De titel verwijst naar de beruchte uitspraak van president Trump over onze hoofdstad. Maar Devos wil met zijn poëtische portret van drie inwoners van Brussel die term vooral ontkrachten: "Natuurlijk is dit geen "hellhole", wel een stad waarin we allemaal samen een verhaal schrijven dat de goede richting uitgaat." De film gaat niet toevallig deze week in première, precies drie jaar na de aanslagen in Brussel.

De film gaat over drie heel verschillende inwoners van Brussel. Mehdi is een schooljongen van Algerijnse afkomst. De Italiaanse Alba, vertaler bij de Europese instellingen, zegt in telefoongesprekken met haar zus hoe eenzaam ze zich voelt. Wannes is een alleenstaande dokter van wie de vader op sterven ligt en van wie de zoon F16-piloot is in Afghanistan .

Alle drie voelen ze zich heel verweesd, in de nasleep van de aanslagen in onze hoofdstad, op 22 maart precies drie jaar geleden.

Beschimpte stad

Dat geweld is echter nooit te zien, want, zegt regisseur Bas Devos: "Eigenlijk ben ik niet geïnteresseerd in dat geweld. Ik wilde vooral vertellen dat onder al dat verschrikkelijke leed voor die mensen die daar direct bij betrokken waren, er heel veel mensen zitten die in deze stad verder moeten. Een stad om van te houden, maar ook een stad met veel problemen. Hoe ga je verder in een stad die van buitenaf zo hard beschimpt wordt?"

Zo wordt Brussel in de weken na 22 maart 2016 "de jihad-hoofdstad van Europa" genoemd. Dat wordt in de film druk besproken in de klas van Mehdi. En dan is er de beruchte uitspraak van Amerikaans president Donald Trump, die in datzelfde jaar ons land een "hellhole" noemde.

(lees verder onder de video met de uitspraak van Donald Trump)

Trump leverde op die manier een brutale titel voor deze Vlaamse film. Maar Devos hoopt vooral dat zijn verhaal die term kan ontkrachten: "Natuurlijk is het hier geen hellhole. Het is wel een ingewikkelde plek, want mensen zijn ingewikkelde wezens. Wij doen mekaar soms heel erg veel geweld en oneer aan, maar wij zijn er ook voor mekaar. We schrijven, denk ik, allemaal samen aan een verhaal dat nog niet ten einde is, maar dat in deze stad wel een heel goede richting uitgaat."

"De film probeert zich op een niet-naïeve manier te verhouden tot dat woord "hellhole". Ik wil genuanceerd vertellen over die plek die Brussel is, en de mooie mensen die er wonen."

"Hellhole" speelt vanaf woensdag 20 maart in de Belgische bioscopen.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen