Videospeler inladen...

Vuurwerk afsteken wordt verboden in Vlaanderen (tenzij uw gemeente het toelaat)

Vlaanderen gaat het afsteken van vuurwerk overal verbieden. De nieuwe regels moeten ongelukken met bange dieren vermijden. Gemeenten kunnen wel afwijken van de algemene regel en vuurwerk toch toelaten, maar dan enkel op bepaalde plaatsen en momenten.

Vuurwerk afsteken is op dit moment nog toegelaten in Vlaanderen, tenzij de gemeente het verbiedt. Iets minder dan 40 gemeenten hebben zo'n totaalverbod, in 103 andere is toestemming van het gemeentebestuur nodig.

Omdat die regels zo onduidelijk en weinig bekend zijn, steken mensen eigenlijk nagenoeg overal in Vlaanderen, zeker in de eindejaarsperiode, massaal vuurwerk af. Dat leidt elk jaar tot incidenten met paniekerige dieren.

Om dat in de toekomst te vermijden, past Vlaanderen de regels aan. In het voorstel van decreet van parlementsleden Sofie Joosen (N-VA), Dirk de Kort (CD&V), Gwenny De Vroe (Open VLD), Els Robeyns (SP.A) en Bart Caron (Groen) wordt de redenering omgedraaid en komt er een totaalverbod op vuurwerk. Het  gemeenschappelijk gedragen voorstel komt er op initiatief van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). 

Uitzonderingen

Gemeentebesturen kunnen wel van het algemene verbod afwijken en vuurwerk toch toelaten. Maar het afsteken mag dan wel enkel op bepaalde plaatsen en momenten. Het verbod geldt trouwens ook voor voetzoekers, wensballonnen en carbuurkanonnen. Dus bij betogingen en trouwpartijen zullen er ook geen knallen meer toegelaten worden.

Een concrete datum voor de inwerkingtreding is er nog niet, al gaat minister Weyts er wel van uit dat het decreet nog voor het reces in plenaire kan worden goedgekeurd. In dat geval treedt het nog dit jaar in werking, na de publicatie in het staatsblad.

De gemeentebesturen krijgen dan ook de mogelijkheid om overtreders beter te kunnen sanctioneren. Daarover wordt nog een hoorzitting georganiseerd in Commissie, met vertegenwoordigers van brandweer, politie en de vuurwerksector.

Videospeler inladen...

Meest gelezen