CC CGP Grey

Finland opnieuw "gelukkigste land ter wereld", België zakt naar 18e plaats

België is twee plaatsen gezakt op de lijst met gelukkigste landen ter wereld. Ons land zakt van de 16e naar de 18e plek. Het gelukkigste land is - net als vorig jaar - Finland. 

Al voor de zevende keer rangschikt het World Happiness Report 156 landen op basis van het geluk van hun burgers en hun subjectief welzijn. Traditioneel gezien scoren de Scandinavische landen daarin goed. Net als vorig jaar staat Finland op de eerste plaats. Denemarken en Noorwegen vervolledigen de top drie. 

België doet het volgens het rapport dan weer wat slechter. Nadat ons land jaren een plaatsje won op de index en vorig jaar zelfs 16e stond, staat België nu opnieuw op de 18e plaats. Ons land doet het daarmee wel nét beter dan de Verenigde Staten, die er net achter komen. Nederland doet het in vergelijking met ons een stuk beter met een vijfde plaats. 

De lijst wordt afgesloten door Afghanistan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Zuid-Soedan

Top 10 "gelukkigste landen ter wereld" 2019

  1. Finland
  2. Denemarken
  3. Noorwegen
  4. IJsland
  5. Nederland
  6. Zwitserland
  7. Zweden
  8. Nieuw-Zeeland
  9. Canada
  10. Oostenrijk

Voor het eerst is er ook gekeken naar hoe het "geluksniveau" in de verschillende landen de afgelopen tien jaar veranderde. Wat blijkt? Economische, politieke en sociale spanningen laten het geluk van een land dalen. Zo scoren Jemen, India, Syrië, Botswana en Venezuela een stuk slechter dan tien jaar geleden. Benin, Nicaragua en Bulgarije zijn dan weer behoorlijk gestegen. 

Het volledige rapport is terug te vinden op de website van het World Happiness Report.

Meest gelezen