Luchthaven Zaventem stelt mensen met autisme te werk aan bagagecontrole

Op de luchthaven van Zaventem werken sinds kort mensen met autisme aan de bagagecontrole. Zij hebben vaardigheden die belangrijk zijn voor die job. Het gaat om een proefproject met zes mensen.

De keuze voor mensen met ASS (Autisme Spectrum Stoornis) was zeer bewust, volgens commercieel directeur van G4S Bart Verbeeck. "De kenmerken perfectionisme en concentratievermogen zijn voor deze job erg belangrijk. We zijn dan gaan kijken wie in de maatschappij deze eigenschappen bezit, en zo zijn we uitgekomen bij mensen met ASS. We zijn nu een dikke maand bezig en zijn erg tevreden, want bij de screening van de bagage kunnen onze werknemers met ASS zich langer concentreren en merken ze onregelmatigheden sneller op", aldus Verbeeck. 

Apart lokaal

"Wat voor ons heel belangrijk is, is dat de medewerkers zich goed voelen in de job. We hebben ook rekening gehouden met hun ASS, ze zijn bijvoorbeeld gevoelig voor bepaalde prikkels. We hebben hen dus een afzonderlijk, rustig lokaal gegeven, en ook de inrichting aangepast zodat bepaalde prikkels verminderd worden", voegt Verbeeck er aan toe. 

Passwerk

Voor deze specifieke jobomschrijving werd er geen vacature uitgeschreven, maar werkten ze samen met Passwerk. "Dat is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het tewerkstellen van mensen met ASS. Het is voor ons dus ook een maatschappelijk relevante oplossing, want dat zijn mensen die op de normale arbeidsmarkt veel minder snel een job vinden", zegt Verbeeck. Op dit moment telt het proefproject zes personen. "Moesten er in de toekomst nog kandidaten zijn, dan zullen we samen met Passwerk bekijken hoe we die mensen kunnen opleiden en inzetten", aldus Verbeeck. 

Meest gelezen