Videospeler inladen...

Race tegen de klok voor reddingsoperaties na cycloon in Mozambique, Zimbabwe en Malawi

Na de doortocht van de cycloon Idai wordt de omvang van de humanitaire crisis in Mozambique, Zimbabwe en Malawi stilaan duidelijk. Hulpverleners ter plaatse noemen de schatting van 1.000 doden ruimschoots onderschat. Tienduizenden mensen zitten vast in bomen en op daken. Volgens de Verenigde Naties is de cycloon de ergste natuurramp in het zuidelijk halfrond ooit. 

Volgens de laatste schatting van het Wereldvoedselprogramma hebben in Mozambique alleen al 600.000 mensen hulp nodig. In Zimbabwe gaat het om 200.000 mensen. De Mozambicaanse provincies  Sofala en Manica, ten westen van de havenstad Beira, zijn het ergst getroffen. Beira zelf is ook voor 90 procent verwoest.

De hulpverlening verloopt moeizaam, omdat de wegen volledig overspoeld zijn. De hele regio ten westen van Beira kreeg eerst de cycloon en regenval te verwerken, daarna vloeide het regenwater uit het Chimanimanigebergte over de grens met Zimbabwe ook nog eens naar beneden. De twee grote rivieren in het gebied overstroomden. Honderdduizenden mensen zitten vast in bomen of grote boerderijen, al dagen lang. Reddingswerkers proberen hen daar weg te halen met boten en helikopters. Plaatselijke inwoners gebruiken al wat ze vinden om vlotten te bouwen. 

foto Rode Kruis

Krokodillen

Een medewerker van het Rode Kruis is tot in een van de dorpen geraakt in die regio. Volgens hem is de dodentol grondig onderschat. "In dit dorp alleen schat ik het aantal op 1.000 doden. Veel dorpen zijn van de kaart geveegd", zei Graham Taylor aan een collega na een rondrit de voorbije dagen. 

Taylor moest de nacht doorbrengen in de auto langs de weg. Wat toen gebeurde was verschrikkelijk. "Hij hoorde mensen schreeuwen en huilen. Want er zitten daar ook nog eens vervloekte krokodillen." Taylor zag er ook een man aan het werk die met een geïmproviseerde sloep dagen aan een stuk probeerde om mensen te redden: uit bomen, hutten en van daken. "Hij moet in zjin eentje zeker 1.000 mensen hebben gered." 

Een van de vele boerderijen in het gebied doet dienst als opvangcentrum. Er zitten volgens het Rode Kruis maar liefst 900 mensen bij elkaar in moeilijke omstandigheden. 

Kobus Mango farm, tussen Beira en Dombe, Mozambique (foto Rode Kruis)

Het Wereldvoedselprogramma dropt voedsel vanuit de lucht om zo toch mensen van eten te voorzien. 20.000 mensen zijn geholpen, dat is veel te weinig, zegt woordvoerder Hervé Verhoosel. "Er zijn meer transportvliegtuigen en helikopters nodig, maar ook boten. Voedsel en tenten ter plaatse krijgen is op zich mogelijk in Beira, maar de infrastructuur is daar volledig vernield. Het voedsel moet nu met mankracht worden uitgeladen, en dat kost energie en tijd."

Mensen halen Chinese rijst uit een pakhuis in Beira, Mozambique.
AFP or licensors

Geld nodig om operaties te financieren

Het Wereldvoedselprogramma schat dat het cijfer van 600.000 hulpbehoevenden de volgende dagen en weken nog kan toenemen. Dat kost al 42 miljoen dollar. "Als het oploopt naar 1,7 miljoen mensen, dan hebben we meer dan 120 miljoen dollar nodig, zegt woodvoerder Hervé Verhoosel."

Verschillende Belgische hulporganisaties zijn ter plaatse om hulp te bieden. Enkelen hebben ook al een noodoproep gedaan:

- Rode Kruis Vlaanderen: BE 53 0000 0000 5353 (gezondheidszorg, onderdak, sanitaire voorzieningen en drinkwater)

- UNICEF België : BE 31 0000 0000 5555 (veilig drinkwater, voedsel, noodopvang, bescherming en onderwijs voor kinderen)

 - Oxfam solidariteit België:  BE37 0000 0000 2828 (water en sanitaire hulp, onderdak) 

 

 

 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen