Videospeler inladen...

“Plaspoort” moet kinderen sneller op het potje krijgen

Ouders brengen hun kind best al vanaf 1,5 jaar spelenderwijs in contact met het potje. Dat zegt Kind en Gezin in een nieuw advies dat vandaag in Het Nieuwsblad staat. Om ouders te begeleiden bij de zindelijkheidstraining van hun kleine koter, lanceert Kind en Gezin het “plaspoort”.

Kinderen zijn de afgelopen 40 jaar alsmaar op latere leeftijd zindelijk geworden. Dat heeft verschillende oorzaken: betere luiers, drukkere levens van ouders waardoor ze minder tijd hebben voor hun kind, ouders die verder van hun familie wonen waardoor ze minder tips krijgen over de opvoeding van hun kind, enzovoort.

Om kinderen opnieuw sneller alleen te leren plassen, lanceert Kind en Gezin nu een nieuwe campagne waarin peuters een "plaspoort" krijgen, een knipoog natuurlijk naar het paspoort. Het boekje ziet er ook uit als een paspoort, maar binnenin staan tips en een stappenplan om het kind zindelijk te maken. Daarnaast is er ook plaats om bij te houden hoe het kind evolueert tijdens de zindelijkheidstraining.

We raden aan om het potje dan al in het zicht te zetten van de peuter zodat het kind er al aan kan wennen.

Leen Du Bois (Kind en Gezin)

Eén van de tips die Kind en Gezin meegeeft, is het advies om al op heel jonge leeftijd te beginnen met die training, al op 18 maanden. Ouders brengen hun kind op die leeftijd best al spelenderwijs in contact met het potje, zegt Leen Du Bois van Kind en Gezin. “We raden aan om het potje dan al in het zicht te zetten van de peuter zodat het kind er al aan kan wennen en zachtjesaan voorbereid wordt om tegen de leeftijd van twee jaar echt te beginnen met de zindelijkheidstraining.”

Plasteam

Iedereen die instaat voor de verzorging van het kind kan in het “plaspoort” bijhouden hoe het kind evolueert tijdens de zindelijkheidstraining. “Het is de bedoeling om een “plasteam” rond het kind samen te stellen”, zegt Leen Du Bois. “Daarin zit iedereen die vaak in contact komt met het kind, zodat iedereen dezelfde aanpak gebruikt. Kinderen op die leeftijd hebben namelijk nood aan structuur.”

Kind en Gezin gaat de komende tijd de plaspoortjes zo wijd mogelijk verspreiden. Dat zal gebeuren via de lokale teams van Kind en Gezin in Vlaanderen. Maar ook de kinderopvang en de ouders kunnen boekjes bestellen en/of downloaden.

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen