Ambulances vertrekken later door computerproblemen in noodcentrale Vlaams-Brabant

De noodcentrale in Vlaams-Brabant heeft al een tijdje last van computerproblemen. Volgens Het Laatste Nieuws kon een ambulance in Vlaams-Brabant eind februari minutenlang niet uitrukken voor iemand met een hartaanval, door een gecrashte computer. De oorzaak van de problemen ligt bij de nieuwe software van de computers in de noodcentrale.

"Sinds de lancering van nieuwe computersoftware zitten we met verschillende problemen", vertelt John Pollet van de christelijke vakbond ACV in "Start je dag" op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Het grootste probleem is dat de computers soms gewoon uitvallen. Dat zorgt voor enorm veel vertraging. Normaal gezien ziet de operator in een noodcentrale allerlei gegevens van de beller, zoals het telefoonnummer en de locatie. Maar als de computer uitvalt, moet de operator al die gegevens vragen aan de beller en die handmatig ingeven."

Het uitvallen van de computers maakt het bovendien moeilijker om ambulances uit te sturen. "Als zo'n computer uitvalt, kunnen we niet zien wat de dichtstbijzijnde ambulance is. Zo wordt het gevaarlijk voor mensen in nood."

Bekend probleem

De computerproblemen komen vooral voor in de noodcentrale in Vlaams-Brabant. "Daar werken ze met nieuwe software en sindsdien zijn de problemen begonnen. Ook in Limburg zorgde de software al voor problemen. Daarom zijn ze gestopt met het uitrollen van de nieuwe software in de andere provincies", vertelt Pollet. Volgens de vakbondsman is het uitvallen van computers een bekend probleem. "In 2018 hebben we een eerste melding gedaan van de problemen. Toen vielen de computers in de noodcentrales echt dagelijks uit. Sindsdien is de situatie verbeterd, maar het is nog altijd niet hoe het zou moeten zijn."

"Druppel te veel"

De computerproblemen zijn voor de operatoren in de noodcentrales "de druppel die de emmer doet overlopen", aldus Pollet. "We zitten al met een groot personeelstekort en de computerproblemen maken het werken in een noodcentrale er niet eenvoudiger op." De firma die voor de software zorgt, NV Astrid, laat in Het Laatste Nieuws weten dat de problemen eind maart van de baan zouden moeten zijn.

Meest gelezen