Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Brazilië vaardigt aanhoudingsbevel uit tegen voormalig president Michel Temer wegens corruptie

In Brazilië heeft een rechter een aanhoudingsbevel uitgeschreven tegen ex-president Michel Temer. Het is al de derde opeenvolgende president van Brazilië die voor het gerecht moet komen wegens corruptie. De voormalige linkse president Lula da Silva zit in dezelfde zaak een celstraf van 12 jaar uit.

Het arrestatiebevel is uitgeschreven door een rechter in de stad Rio de Janeiro, maar het is nog niet duidelijk of Michel Temer ook al opgepakt is. Hij verblijft normaal in São Paulo en was eerder door de Braziliaanse media in verband gebracht met een erg groot omkoopschandaal.

In dat onderzoek -dat de naam Car Wash gekregen heeft- is eerder ook al de linkse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva tot twaalf jaar cel veroordeeld en worden ook tal van politici, zakenlui, leiders van staatsbedrijven, advocaten en rechters vervolgd.

Michel Temer werd in 2016 president nadat Dilma Rousseff, de opvolgster en Lula da Silva, had moeten aftreden omdat ze geknoeid zou hebben met overheidsgelden. Met de conservatief Temer kwam zo een einde aan een periode van twee linkse presidenten in Brazilië. Eind januari liep zijn ambtstermijn af.

Een van de grootste omkoopschandalen ooit

De affaire Car Wash, of Lava Jato zoals dat in Brazilië heet, brak in 2014 uit en heeft zich intussen uitgebreid tot meer dan twaalf landen. Naast het gerecht in Brazilië zijn ook rechters in de Verenigde Staten en Zwitserland onderzoeken begonnen.

Het begon met de betaling van smeergeld aan toplui van de staatsoliemaatschappij Petrobras. In ruil verleenden die bouwbedrijven erg lucratieve contracten tegen een veel hogere prijs dan normaal. Al snel werden ook politici, rechters en anderen  meegezogen. Via een vertakking bleek dat het grote constructieconcern Odebrecht in tal van landen betrokken was bij dat soort praktijken. Er zou voor meer dan twee miljard dollar aan smeergeld zijn betaald en de schade voor Petrobras zou meer dan twaalf miljard dollar bedragen.   

Dat ging onder meer tot in Afrika, maar ook in andere Latijns-Amerikaanse landen. In Peru is eerder president Pedro Pablo Kuczynski moeten aftreden en in Ecuador zit voormalig vicepresident Jorge Glas een celstraf van zes jaar uit wegens betrokkenheid. Zoals eerder gemeld zit de gewezen Braziliaanse president Lula da Silva in eigen land in de cel.

Lokale media hadden eerder Temer toen die nog president was, in verband gebracht met een aantal schandalen in Brazilië, maar toch kon Temer aan de macht blijven.

Meest gelezen