Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Britse website met petitie om brexit terug te draaien crasht

De officiële Britse website waarop burgers petities kunnen indienen, is vanmorgen enkele uren gecrasht. Dat gebeurde toen honderdduizenden Britten een petitie probeerden te tekenen die de regering vraagt om de brexit te schrappen. Intussen heeft de petitie al meer dan 1 miljoen handtekeningen verzameld.

Het Britse parlement heeft een website waarop burgers petities kunnen lanceren over verschillende onderwerpen. Als een petitie meer dan 100.000 handtekeningen haalt, kan het parlement overwegen om er een debat over te organiseren. Zo vraagt een recente petitie om de "intrekking van artikel 50", het artikel uit het Europese Verdrag dat het brexit-proces in gang zette. 

Na de mededeling van premier Theresa May gisteravond, waarin ze het parlement de schuld gaf van de huidige impasse, werd de website plots overspoeld door duizenden Britten die de petitie wilden tekenen om de brexit terug te draaien en in de Europese Unie te blijven. Op sociale media gebeurt dat onder de hashtag #RevokeArticle50.  

Op enkele uren tijd telde de petitie al meer dan 300.000 handtekeningen. Op een bepaald ogenblik waren er 1.500 bezoekers per minuut. Toen de teller op 600.000 stond, viel de hele site plat. Het duurde enkele uren om de site weer online te krijgen.

17,4 miljoen handtekeningen?

De petitie krijgt de steun van beroemdheden als Hugh Grant en Jennifer Saunders, en vraagt de regering om op haar stappen terug te keren. "De regering houdt vol dat het de wil van het volk is om uit de EU stappen. We moeten dit tegenhouden door te bewijzen dat er momenteel meer mensen zijn die IN de Europese Unie willen blijven." 

Ook tijdens het debat in het Lagerhuis kwam het plotse succes van de petitie aan bod. Maar Andrea Leadsom, een fervent "brexiteer" en voorzitter van het Lagerhuis was niet onder de indruk. "Als de petitie 17,4 miljoen handtekeningen telt (het aantal Britten dat in 2016 voor de brexit stemde) dan is dat een signaal om actie te ondernemen", zei ze.  

Meest gelezen