Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Britten richten bunker in als operationeel centrum bij mogelijke "no deal brexit"

Het Britse ministerie van Defensie heeft een operationeel centrum geïnstalleerd in een atoombunker onder haar hoofdgebouw in Londen. Vanuit de bunker zouden alle militaire acties moeten worden gecoördineerd als het Verenigd Koninkrijk binnenkort zonder een akkoord uit de Europese Unie zou stappen.    

De bunker bevindt zich onder het hoofdgebouw van het ministerie van Defensie in Whitehall in het hart van Londen. Hij werd eerder al gebruikt voor crisisberaad. Het operationele centrum in de bunker is uitgerust met alle "noodzakelijke infrastructuur", zegt een woordvoerder van het ministerie. 

De installatie van de bunker maakt deel uit van de voorbereidingen voor een "no deal brexit". Eind vorig jaar raakte al bekend dat de Britse regering in dat geval 3.500 militairen wil kunnen inzetten om bijvoorbeeld voedsel, brandstof of andere goederen te vervoeren in geval van problemen bij de grens. Die acties van die militairen zouden dan gecoördineerd worden vanuit de bunker.

"Defensie schakelt een versnelling hoger", zegt een defensiespecialist van de Britse omroep BBC. Volgens de Britse overheid maken deze voorbereidingen deel uit van een bredere planning, en dient de regering op elk scenario voorbereid te zijn.

Normaal gezien is 29 maart de datum waarop het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, maar de EU-leiders beraden zich over een vraag van de Britse regering om de brexit voor korte tijd uit te stellen.

Meest gelezen