Colruyt koopt Fiets!

Colruyt Group neemt de fietsenwinkelketen Fiets! over. Het bedrijf achter de supermarktketen koopt 75 procent van de aandelen van Fiets!. Die keten heeft elf fietsenwinkels in België en heeft een bar slecht jaar achter de rug. Maar door vers geld van Colruyt zijn er nu ambitieuze plannen om weer uit te breiden.

Fietsen verkopen is booming business. Toch is het geen eenvoudige business. Dat merkte fietsenketen Fiets! vorig jaar. De keten moest vorig jaar 5 van de 16 winkels in België sluiten en vroeg zelfs bescherming tegen schuldeisers aan. Dat is vaak een voorteken voor een faillissement.

De oorzaak van de financiële problemen lag bij de Nederlandse tak van de keten, die intussen verkocht is. Fietsen verkopen op de concurrentiële Nederlandse markt bleek moeilijker te zijn dan in België, waar vaak grof geld wordt uitgegeven aan de tweewieler. Zeker aan elektrische fietsen, die op dit moment goed zijn voor de helft van de fietsenverkoop.

Vers geld

Maar nu is er licht aan het einde van de tunnel: eigenaar Michel Verhaeren - ook bekend van bouwbedrijf Viabuild - heeft een overnemer gevonden. En het is meteen een grote klepper: Colruyt Group, het bedrijf achter de supermarktketen, koopt 75 procent van de aandelen in Fiets!

Het huidige management van Fiets! blijft aan boord en behoudt 25 procent van de aandelen, maar Colruyt Group heeft een optie om op termijn de hele keten over te nemen.

Waarom neemt Colruyt nu Fiets! Over? "Omdat het bedrijf in zo veel mogelijk verschillende levensfases van de consument aanwezig wil zijn én om duurzame mobiliteit te stimuleren", zegt Dieter Struye, directeur non-food bij Colruyt Group, aan VRT NWS.

Nieuwe winkels

De familie Colruyt gaat fors investeren in de fietsenwinkels met het opvallende groene logo. Fiets! heeft nu elf winkels in Vlaanderen, maar met het verse geld - hoeveel dat precies is, is niet geweten - wil de keten de komende jaren nieuwe zaken openen. "In 2019 zijn de eerstvolgende winkelopeningen voorzien", laat Colruyt Group weten. Op hoeveel winkels de keten mikt, wil Dieter Struye niet kwijt.

Colruyt zal met Fiets! hard inzetten op de groeiende bedrijfsmarkt, omdat vele werkgevers tegenwoordig fietsleasing aanbieden voor hun werknemers, wat Colruyt zelf ook doet. CEO Michel Verhaeren zegt dat Fiets! hierbij het grote voordeel heeft dat het als keten, verspreid over België service kan aanbieden, maar het doet dat ook op de werkplek van de leasers.

Fiets! krijgt volgende week een nieuwe website en webshop. Die zijn volgens Verhaeren belangrijk voor het bedrijf, maar de fysieke winkels blijven voor de CEO het belangrijkst, wegens het directe contact met de klant, en het advies en de service die daar worden aangeboden.

Meest gelezen