De glazen bol van Samsung-baas Lukas Schmeink: "Opvouwbare smartphone duur? Innovatie kost geld"

"De glazen bol" is een podcastreeks waarin onze technologie-journalist Loutfi Belghmidi mensen ontmoet die van technologie hun beroep hebben gemaakt. Samen met hen kijken we in hun glazen bol. In de vijfde en laatste aflevering staat Lukas Schmeink centraal. Schmeink is de nummer twee van Samsung Benelux. Hij is ervan overtuigd dat de opvouwbare smartphone zal aanslaan. Samsung is de grootste producent van smartphones ter wereld, maar krijgt steeds meer concurrentie van de Chinese spelers Huawei en Xiaomi. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Luister ook naar De Glazen Bol op:

Eind februari lanceerde Samsung de Galaxy F, een smartphone met plooibaar scherm. Ook concurrent Huawei lanceerde niet veel later een gelijkaardig toestel. De smartphoneproducenten zetten in op plooibare toestellen omdat de smartphoneverkoop wereldwijd zakt en ze met plooibare smartphone nieuwe klanten hopen te winnen.

Maar de Galaxy F is met een prijskaart van meer dan 1.500 euro niet goedkoop. Lukas Schmeink beseft dat: "Maar innovatie is duur en mensen zijn bereid om daarvoor te betalen". Schmeink is ervan overtuigd dat de Galaxy F zal aanslaan omdat we volgens hem de smartphone meer en meer gebruiken om video's te bekijken.

"Verander alles, behalve jullie vrouw en kinderen"

Samsung was in de jaren 90 relatief onbekend. Maar het merk groeide uit tot een wereldspeler die in verschillende markten actief is. Samsung is niet alleen de grootste producent van smartphones ter wereld, de Zuid-Koreanen zijn ook marktleider bij de tv-toestellen.

Alles begon met de "Verklaring van Frankfurt". De toenmalige baas van Samsung riep in 1993 een aantal topfiguren van het bedrijf samen in een hotel in Frankfurt en vroeg hen om "alles te veranderen, behalve jullie vrouw en kinderen". Dat verhaal wordt nu aan elke nieuwe medewerker van Samsung verteld. 

Meest gelezen