Videospeler inladen...

EU geeft VK twee opties: uitstel brexit tot 22 mei als Britten akkoord goedkeuren, zo niet mogelijk "no deal brexit" op 12 april

In Brussel hebben de 27 Europese leiders de vraag om de brexit, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, uit te stellen, besproken. De lidstaten gaan akkoord met een uitstel tot 22 mei als het Britse parlement het akkoord goedkeurt. Indien dat niet gebeurt, dan kan 12 april de dag worden waarop de door niemand gewenste "no deal brexit" een feit is. De Britten kunnen ook, tegen alle verwachtingen in, beslissen om alsnog deel te nemen aan de komende Europese verkiezingen.

In principe is dit de laatste top waaraan de Britten deelnemen. Gisteren stuurde premier May een brief naar Europees president Tusk waarin ze om een "kort uitstel" van de brexit vraagt, tot 30 juni. 

"Een beperkt uitstel van de brexit moet kunnen, op voorwaarde dat het Britse parlement eindelijk het onderhandelde uitstapakkoord goedkeurt", dat zei  premier Michel voor aanvang van de Europese top. Een uitstel tot 30 juni, zoals de Britse premier Theresa May vraagt, vindt Michel een slecht idee, ook al wegens de Europese verkiezingen van eind mei. 

Met die verklaring zit Michel op dezelfde lijn als de andere Europese leiders, die vinden uitstel enkel mogelijk als het Britse parlement alsnog het brexitakkoord goedkeurt dat premier May sloot met de EU. 

De Franse president Macron formuleert het scherper: "Als het uitstapakkoord niet wordt goedgekeurd (in het Lagerhuis), dan gaan we recht naar een chaotische "no-deal" (een brexit zonder akkoord en overgangsperiode), zei hij. En: "het heeft geen zin om over een lang uitstel te praten, zolang er geen "diepe politieke verandering" is in het Verenigd Koninkrijk." 

22 mei, of...?

Het leek erop dat een groot deel van de lidstaten kon instemmen met een uitstel tot 22 mei, maar er circuleerden in de loop van de avond ook andere scenario's en data. 

Omstreeks 23.20 uur maakte de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk een einde aan alle speculatie. Tusk zei in een kort statement dat het Verenigd Koninkrijk twee opties worden aangeboden.

Als het Britse parlement volgende week het echtscheidingsakkoord goedkeurt, wordt de brexit uitgesteld tot 22 mei. Op die manier zou het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie net voor de Europese verkiezingen verlaten.

Als het Britse parlement het akkoord niet goedkeurt, krijgt het Verenigd Koninkrijk nog tot 12 april respijt. Ten laatste op 12 april moet Theresa May laten weten wat de laatste stand van zaken is.

Deze laatste oplossing geeft de Britse regering en het parlement wat extra tijd om na een negatieve stemming te beslissen wat ze willen: een brexit zonder akkoord, de brexit helemaal intrekken, of langer uitstel vragen om over een veel zachtere brexit te onderhandelen. In dat laatste geval zullen ze Europese verkiezingen moeten organiseren.  Op haar persconferentie zei Theresa May dat ze dat niet wil. De brexit intrekken, zoals 2 miljoen Britten in een petitie vragen, wil ze ook niet.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de analyse van Rob Heirbaut in “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen