Videospeler inladen...

Gebrek aan zuiver water dodelijker dan direct geweld voor kinderen in conflictgebied

Kinderen jonger dan 15 jaar in landen waar langdurige gewapende conflicten heersen, lopen gemiddeld bijna drie keer meer kans om te sterven aan diarreeziekten veroorzaakt door een gebrek aan zuiver water, sanitaire voorzieningen en hygiëne dan door direct geweld. Dat zegt Unicef, het kinderrechtenfonds van de Verenigde Naties, in een nieuw rapport.

Het rapport Water Under Fire analyseert de sterftecijfers in 16 landen die getroffen zijn door langdurige gewapende conflicten. Uit de cijfers blijkt dat kinderen jonger dan vijf jaar 20 keer meer kans lopen om te sterven door een gebrekkige toegang tot zuiver water, hygiëne en sanitaire voorzieningen, dan door het oorlogsgeweld. 

Als kinderen geen toegang hebben tot zuiver water en hygiëne, zijn ze kwetsbaar voor ondervoeding en voorkoombare ziekten als diarree, tyfus, cholera en polio. 

Meisjes zijn extra kwetsbaar

"De realiteit is dat er meer kinderen sterven door gebrek aan toegang tot zuiver water dan door kogels", zegt Unicef-directeur Henrietta Fore.

Meisjes zijn extra kwetsbaar. Ze lopen meer kans op seksueel geweld als ze water halen of gebruik maken van de latrines. Daarnaast gebeurt het vaak dat ze tijdens hun menstruatie lessen missen omdat hun scholen geen geschikte water- en sanitaire voorzieningen hebben.

Water- en sanitaire voorzieningen worden in conflictgebied bovendien vaak opzettelijk aangevallen. "Terwijl water een basisrecht is, een noodzaak voor het leven", zegt Henrietta Fore.

Bekijk hieronder de reportage van "Karrewiet":

Videospeler inladen...

Meest gelezen