Gent knapt jaarlijks 50 huizen van kwetsbare gezinnen op

In Gent gaat het stadsbestuur jaarlijks 50 woningen in slechte staat renoveren met 5 miljoen euro Europese middelen. De stad zal daarvoor eigenaars van een woning die niet over de financiële middelen beschikken om nodige herstellingen uit te voeren, een tijdelijke subsidie geven. De eigenaar moet terugbetalen wanneer het huis verkocht wordt of de eigenaar overlijdt.

Op die manier komt een "rollend fonds" tot stand, dat een hefboomeffect teweegbrengt. Eigenaars krijgen tot 30.000 euro, al gaat het niet om een gewone subsidie. Het geld wordt op termijn terugbetaald.

"We hebben dit project uitgetest in de wijken Dampoort en Rabot. In totaal werden zo 25 woningen opgeknapt op initiatief van het stadsbestuur. De resultaten zijn goed", zegt schepen van Wonen Tine Heyse (Groen). "Zo stijgt de woonkwaliteit met meer dan 40 punten volgens de kwaliteitsnorm van de Vlaamse Wooncode. Ook het EPC daalt sterk. Het energieverbruik en de CO2-uitstoot wordt gehalveerd", besluit Heyse.

Het stadsbestuur wil in eerste instantie 100 woningen renoveren, maar wil volgens hetzelfde principe ook voor de rest van de legislatuur 50 woningen per jaar onder handen nemen. De eerste 2 jaar pakt het stadsbestuur 4 wijken aan: Muide-Meulestede, Dampoort, Rabot en Brugse Poort.

Meest gelezen