Videospeler inladen...

Gerolf Annemans (VB): "Forum voor Democratie kan je vergelijken met N-VA, maar Baudet zal geen compromissen sluiten"

Gerolf Annemans van Vlaams Belang ziet in de verkiezingsoverwinning van de rechts-populistische partij Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet in Nederland wind in de zeilen voor een EU-kritische visie en een pleidooi voor meer macht voor de lidstaten. "Welke partij in België ligt het dichtste bij Baudet? Misschien ik persoonlijk alleen. Misschien is de partij het best te vergelijken met N-VA. Maar het FvD is geen regeringspartij zoals N-VA. Baudet gaat geen compromissen aan met zijn eigen principes", aldus Annemans.

Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en Petra De Sutter (Groen) hebben in "Terzake" gedebatteerd over de uitslag van de Nederlandse provincieraadsverkiezingen.

Annemans juicht de verkiezingsoverwinning van het rechts-populistische Forum voor Democratie van Thierry Baudet toe. "In 2012 was ik de eerste in Vlaanderen die Thierry Baudet een forum heeft gegeven op een bijeenkomst van Vlaams Belang. Hij kon daar zijn boek “De aanval op de natiestaat” voorstellen. Dat is eigenlijk een standaardwerk voor elke EU-criticus. Wij bewonderden hem toen en we doen dat nog altijd. Hij is een flamboyante, intelligente nieuwe politicus, die aan de EU-kritiek en de rechterzijde een fors elan geeft", aldus Annemans.

Petra De Sutter focust op de verdubbeling van het aantal stemmen van GroenLinks in Nederland. "Jesse Klaver van GroenLinks is de absolute antipool van Baudet van het Forum voor Democratie. Alle oplossingen die GroenLinks in Nederland biedt, zijn totaal het tegenovergestelde van wat de rechterzijde in Nederland en ook in Vlaanderen voorstelt. Misschien even zeggen dat de rechterzijde in Nederland gewoon herverkaveld is. De vier partijen aan de rechterzijde in Nederland hadden twee jaar geleden 48 procent van de stemmen en nu hebben ze 46 procent. Dat zijn de cijfers. Het is een verschuiving. Geert Wilders verliest en Baudet wint", zegt De Sutter.

Forum voor Democratie zal geen compromissen sluiten aan zijn eigen principes

Volgens Gerolf Annemans bestaat er in België geen vergelijkbare partij zoals het Forum voor Democratie.  "Welke partij ligt het dichtste bij de partij van Baudet? Niemand denk ik. Misschien ik persoonlijk alleen. Misschien is de partij van Baudet het best te vergelijken met de N-VA. Een stuk van het PVV-centrum denkt dat het beter bij Baudet kan investeren. Dat hebben ook heel wat Vlaams Belang-kiezers gedaan. Die zijn daar nu al van teruggekomen. Het Forum voor Democratie is geen regeringspartij zoals de N-VA is. Baudet gaat geen compromissen aan met zijn eigen principes. Ik denk dat hij nog voor verrassingen kan zorgen", aldus Annemans.

Volgens Petra De Sutter is de partij van Thierry Baudet de fatsoenlijke versie van de PVV van Geert Wilders. "Baudet is een fatsoenlijke versie van Geert Wilders, zoals de N-VA een fatsoenlijke versie is van het Vlaams Belang. Hierdoor wordt op een intelligente en gevaarlijke manier dezelfde boodschap gebracht. Dat hebben we gezien met de campagne van N-VA rond het Marrakechpact. Dat is een meer beschaafde vorm van radicaal-rechts."

Wanneer ze het over de toekomst van Europa hebben in het debat staan Annemans en De Sutter lijnrecht tegenover elkaar. De Vlaams Belanger ziet in het goede resultaat van Forum voor Democratie in Nederland een draagvlak voor meer soevereiniteit voor de lidstaten in Europa.

De Sutter pleit voor meer macht voor de Europese instellingen om de grote uitdagingen zoals het klimaat en migratie aan te pakken. "De rechtse partijen willen de Europese Unie uithollen van binnenuit en alle bevoegdheden terug naar de lidstaten overdragen. Dat biedt geen antwoord op de grote problemen die zich stellen", aldus De Sutter.

Herbekijk het debat tussen Gerolf Annemans en Petra De Sutter uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen