Nicolas Maeterlinck

Heisa rond "Date Night" van Kinepolis: enkel hetero's welkom op eerste editie

Bent u hetero, single en tussen de 25 en 30 jaar? Dan bent u binnenkort welkom op "Date Night" in Kinepolis. Dit is regelrechte discriminatie en onwettig, zeggen verschillende mensen. "We begrijpen de gevoeligheden en reacties, maar we zullen ook een gelijkaardige avond organiseren voor holebi's", is het antwoord van de filmdistributeur in "De wereld vandaag".

De heisa over de "Date Night" die Kinepolis binnenkort voor het eerst organiseert, begint op Twitter. Iemand spreekt daar de filmdistributeur erop aan dat het vreemd is dat je enkel als hetero welkom bent op het dating event met film. Kinepolis reageert daarop dat de organisatie inderdaad "enkel voorzien is op hetero's", maar dat ze "graag in de toekomst ook Date Nights zouden organiseren voor de LGBTQ+ community".

De reactie van Kinepolis stuit op onbegrip. Bij Vlaams Parlementslid voor CD&V Orry Van de Wauwer bijvoorbeeld. Hij retweet de reactie van Kinepolis met daarbij de hashtag #fail. Bij Jogchum Vrielink, professor gespecialiseerd in discriminatie en recht, doet het de wenkbrauwen fronsen. "Discriminatierechtelijk geenszins evident. Als het gaat om "makkelijke identificatie" van wie je kan aanspreken op zo'n avond, dan zijn er natuurlijk andere oplossingen (& dan moet je juridisch daarvoor kiezen)."

Anneleen Van Troos, woordvoerder van Kinepolis, benadrukt dat ze dit evenement hebben georganiseerd met de beste bedoelingen. "We begrijpen de gevoeligheden en de reacties die dit teweegbrengt en we zitten daar ook mee verveeld. Maar we zullen op zeer korte termijn ook een gelijkaardige avond organiseren voor holebi's."

Van Troos vindt niet dat er discriminatie in het spel is. "We zijn hiervoor in zee gegaan met een ervaren partner in de datingsector, Dare to Date. Het is wel de gewoonte om bij dergelijke evenementen te werken met verschillende doelgroepen. En wij hebben ons voor dit evenement inderdaad gericht op een specifieke doelgroep."

"We organiseren trouwens ook Ladies at the Movies, een evenement dat exclusief op vrouwen gericht is", voegt Van Troos daar nog aan toe. "Dat wil toch niet zeggen dat je als man daar niet welkom bent?"

Meest gelezen