Mohamed El Bachiri verloor vrouw op 22/3 en voelt zich in de steek gelaten: "Overheid levert ons over aan verzekeraars"

Mohamed El Bachiri verloor bij de aanslagen drie jaar geleden zijn vrouw Loubna. Hij lanceerde daarna "een jihad van liefde", waarin hij opriep tot meer menselijkheid. Drie jaar na de aanslagen voelt hij zich als slachtoffer in de steek gelaten door de overheid. "We zijn overgeleverd aan de verzekeraars, het is net of we geen slachtoffers zijn van een terreuraanslag", vertelt hij aan VRT NWS.

Op 22 maart 2016 werd Mohamed El Bachiri weduwnaar. Zijn vrouw Loubna kwam om het leven tijdens de aanslag op het metrostation Maalbeek. "Nu ben ik een man alleen met drie kinderen", vertelt hij. "Drie kinderen om te onderhouden, op te voeden, maar ook te troosten. Voor een man alleen is dat niet altijd evident."

Drie kinderen om te onderhouden, op te voeden, maar ook te troosten. Niet evident voor een man alleen

Het zit El Bachiri diep dat hij naar eigen zeggen zo in de steek gelaten wordt door de overheid. Het is een verhaal dat we nog horen bij slachtoffers van de aanslagen. "De overheid heeft ons overgeleverd aan de verzekeraars", zegt hij. "We hebben niet het gevoel dat we slachtoffers zijn van een terreuraanslag."

Hij vroeg bij een ontmoeting met minister van Justitie Koen Geens of de zaken op dezelfde manier zouden zijn verlopen mocht zijn vrouw zijn omgekomen bij een verkeersongeval. "Hij heeft er hard en eerlijk "ja" op geantwoord." 

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Ook financieel is het niet altijd evident. Zijn kinderen gaan nog steeds naar de psycholoog. "Maar het ziekenfonds betaalt maar een aantal sessies per jaar terug", zegt hij. "Ik heb zelf ook problemen en voel me soms depressief. Ik heb niet altijd de kracht om elke strijd aan te gaan. We worden echt in de steek gelaten."

Videospeler inladen...

Minister Geens erkent dat de opvang van de slachtoffers en nabestaanden problematisch is geweest. Dat zei hij meteen na de ceremonie vanochtend (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Een jihad van liefde"

Toen eind 2016 werd teruggeblikt op de aanslagen, ontroerde El Bachiri toen hij in "De afspraak" opriep tot een "jihad van liefde". Het filmpje werd massaal gedeeld en bekeken. De verschillende versies samen zijn door meer dan 12 miljoen mensen bekeken.

Herbekijk hieronder "een jihad van liefde" uit "De afspraak" op 22 december 2016:

Videospeler inladen...

Een jaar later is zijn "jihad van liefde" verschenen in boekvorm en binnenkort komt er ook een theaterstuk. "Het is een hommage voor Loubna", zegt hij daarover. "Het is mijn reden om te blijven leven. Het is mijn overwinning op fanatici en fundamentalisten."

Over onze fundamentele menselijkheid en onze gedeelde waarden valt niet te onderhandelen

Zijn "jihad van liefde" biedt hem naar eigen zeggen houvast om door te gaan. "Het is een boodschap uit de bodem van mijn hart die hopelijk gehoord wordt", zegt hij daarover. "Onze wereld is veel te gepolariseerd. Er gebeuren nog altijd te veel drama's."

"Als een christen gedood wordt bij terreur, voel ik me christen. Als een jood gedood wordt, voel ik me jood. Als atheïsten geraakt worden, ben ik atheïst. Als - zoals nog maar pas in die moskee in Nieuw-Zeeland - moslims geraakt worden, ben ik moslim. Als de holebi-gemeenschap wordt aangevallen, ben ik homo. Mijn boodschap is duidelijk: over onze fundamentele menselijkheid en onze gedeelde waarden valt niet te onderhandelen."

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Plechtigheden

Vandaag vonden in Zaventem en Maalbeek plechtigheden plaats en werden de slachtoffers van de aanslagen van drie jaar geleden herdacht. In Zaventem kwamen de slachtoffers om 9.30 uur samen in de vertrekhal, waar de namen van de overledenen werden voorgelezen voor de gedenkplaat. Vervolgens werd er, om 10.00 uur, op beide locaties een minuut stilte gehouden, waarna er bloemen op de gedenkplaat werden gelegd. 

Van 10.10 uur tot 11.30 uur werd er een bezinningsmoment gehouden in de Memorial Garden van Zaventem. De slachtofferverenigingen Life 4 Brussels en V Europe hebben in samenwerking met Brussels Airport, de MIVB en de Federale overheid de herdenkingsmomenten georganiseerd, voorzien van verschillende speeches en muziek. In Maalbeek was er een gelijkaardig programma, van 9.00 uur tot 10.15 uur.

Meest gelezen