Human Rights Watch trekt aan de alarmbel: Myanmarese meisjes en vrouwen als seksslaven in China doorverkocht

Meisjes en vrouwen uit Myanmar worden doorverkocht aan handelaren in China, om daar vervolgens als seksslavin aan het werk te gaan. Dat meldt Human Rights Watch in een rapport. "De autoriteiten in Myanmar en China kijken weg, terwijl gewetenloze mensenhandelaars de vrouwen en meisjes gevangen houden en verkopen om vervolgens misbruikt te worden."

Vrouwen en meisjes uit Myanmar zijn volgens de mensenrechtenorganisatie vatbaar voor seksueel misbruik in China. "Er is een gebrek aan middelen voor een goed bestaan. Ook is er geen bescherming van de grondrechten van deze vrouwen. Dat maakt van hen een gemakkelijke prooi voor mensenhandelaars. Die handelaars hebben weinig reden om bang te zijn voor wetshandhaving aan beide kanten van de grens."

Handelaars hebben weinig reden om bang te zijn voor wetshandhaving aan beide kanten van de grens

Human Rights Watch

Verkoop aan China

In Kachin, in het noorden van Myanmar tegen de grens met China aan, zouden er meer dan honderdduizend mensen zijn die ontheemd zijn geraakt door de gevechten. De regering van Myanmar heeft de humanitaire hulp grotendeels geblokkeerd in de kampen, waardoor vrouwen en meisjes makkelijk opgespoord worden door mensenhandelaars. Zij verkopen ze door aan Chinese gezinnen. 

"Ik werd naar een kamer in China gebracht en vastgebonden", zegt een Myanmarese vrouw die op 16-jarige leeftijd naar China werd gebracht, tegen de mensenrechtenorganisatie. "Ze deden de deur op slot voor twee maanden lang. Ze stuurden maaltijden naar binnen als het etenstijd was. Elke keer als de Chinese man mij eten gaf, verkrachtte hij me. Ik huilde elke dag."

Elke keer als de Chinese man mij eten gaf, verkrachtte hij me. Ik huilde elke dag

Slachtoffer uit Myanmar

Eenkindpolitiek

Volgens Human Rights Watch is er bij Chinese jongens en mannen een behoefte aan meisjes en vrouwen uit omringende landen. Ze hebben er soms moeite met het vinden van hun bruid. Vanwege het eenkindbeleid, dat in China tot 2015 van kracht was, is het percentage vrouwen onder de Chinese bevolking sterk gedaald. Daarom worden meisjes en vrouwen uit Myanmar gehaald. 

Er is met tientallen slachtoffers van mensenhandel, familieleden van de slachtoffers, politiemensen en overheidsfunctionarissen uit Myanmar gepraat. Uit de gesprekken die Human Rights Watch met hen had, blijkt dat Chinese handelaren veelal geïnteresseerd zijn in kleine kinderen.

"Zodra de verhandelde vrouwen en meisjes een baby hadden gebaard, konden ze soms gelukkig aan hun ontvoerders ontsnappen. Helaas ging dat meestal ten koste van hun kind, dat ze moesten achterlaten." Die kinderen worden vaak, tegen hoge kosten, verkocht. "Diep triest", zo wordt de situatie in het rapport omschreven.

Tijd voor actie

Terug in Myanmar worstelen overlevenden met trauma’s, terwijl ze proberen hun leven weer op te bouwen. Er zijn volgens de mensenrechtenorganisatie heel weinig diensten die in Myanmar omkijken naar de slachtoffers van mensenhandel. De weinige diensten die er zijn, kunnen vaak niet in de behoeften van de overlevenden voorzien. Vrouwen die in China wisten te ontsnappen, durven soms niet naar hun eigen huis in Myanmar terug te keren, wegens schaamte.

Mensen die steekpenningen aannemen die misbruik in de kaart spelen, moeten worden veroordeeld

Human Rights Watch

Volgens de mensenrechtenorganisatie is het daarom nu tijd voor actie. "Er moeten strenge wetten komen om mensenhandel aan te pakken", waarschuwt Human Rights Watch in hun rapport. "Misbruikers moeten worden gearresteerd. Mensen die steekpenningen aannemen die misbruik in de kaart spelen, moeten worden veroordeeld." Ook moeten er diensten worden opgezet om de slachtoffers te begeleiden. 

Meest gelezen