Videospeler inladen...

Kamer buigt zich over "war on drugs": "Duizend bommen en granaten: dat is nu Antwerpen!"

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) heeft in de Kamer een reeks vragen gekregen over de zogenoemde war on drugs in Antwerpen en de recente golf van drugsgerelateerd geweld in Antwerpen-Noord. Hij bevestigde het engagement van de federale regering bij het Stroomplan, dat de drugscriminaliteit in stad en haven moet aanpakken, maar wees toch ook op de rol die het Antwerpse gemeentebestuur hier te spelen heeft.

De buurt van Park Spoor Noord, in het noorden van de Scheldestad, wordt dezer dagen opgeschrikt door een reeks granaatexplosies. Het gaat hier zeker niet over een nieuw fenomeen, want de wijk wordt al een hele tijd onveilig gemaakt door geweld van drugsbendes. Filip Dewinter (Vlaams Belang) herhaalt zijn pleidooi om het leger in te zetten en wil ook dat er een lockdown van de wijk komt, want Antwerpen is volgens hem een "narcopolis" geworden. De maatregelen die burgemeester De Wever (N-VA) heeft aangekondigd vindt hij onvoldoende. "De burgers voelen zich aan hun lot overgelaten", aldus Dewinter.

Men ging de drugsdealers wegpesten uit Antwerpen, maar dat is even goed gelukt als de PS die men ging uitroken in dit parlement

Kamerlid Veerle Wouters (Vuye&Wouters)

"Duizend bommen en granaten, dat was kapitein Haddock in Kuifje, maar dat is nu Antwerpen", stelt Veerle Wouters (Vuye & Wouters) vast. Ze vindt dat de war on drugs meer op "drugs in oorlog" is gaan lijken. "Men ging de drugsdealers wegpesten uit Antwerpen, maar dat is even goed gelukt als de PS die men ging uitroken in dit parlement."

Volgens Wouters werken zero tolerance en repressie alléén niet. Alleen de kleintjes worden gepakt, maar de grote garnalen blijven buiten schot. "Op lange termijn is het ook belangrijk dat we naar meer preventie gaan", vindt ze. Niet alleen het aanbod aanpakken, maar ook de vraag, met andere woorden.

Sandrine De Crom (Open VLD) en Nahima Lanjri (CD&V) wilden vooral van De Crem horen hoe de federale regering de war on drugs aanpakt. Koen Metsu (N-VA) vindt het nodig dat er een tandje wordt bijgestoken, maar maakt zich geen illusies: "Doen alsof er een soort toverstaf is waarmee je op één, twee, drie en probleem kan oplossen, is natuurlijk flauwekul."

Het is duidelijk dat er een aantal zaken zijn die hier zijn aangehaald die eigenlijk stof zijn voor bespreking in de Antwerpse gemeenteraad

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V)

"Het is duidelijk dat er een aantal zaken zijn die hier zijn aangehaald die eigenlijk stof zijn voor bespreking in de Antwerpse gemeenteraad of in de politieraad", antwoordt Pieter De Crem. Een duidelijke boodschap is dat aan de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA), die als Kamerlid trouwens niet aanwezig was in het parlementair halfrond.

De Crem bevestigt dat het federale niveau een aantal kosten van het Stroomplan op zich neemt die door de Stad Antwerpen zijn voorgeschoten. "Zoals altijd nemen wij ons deel verantwoordelijkheid op. Zoals bij de rellen in Molenbeek zal de federale regering een deel van de oplossing zijn." Over de resultaten van het zogenoemde geïntegreerde Kali-team wil De Crem niet veel kwijt in een openbare vergadering, en dat geldt ook voor de aanslagen in Antwerpen Noord. "De aanslagen maken deel uit van een gerechtelijk onderzoek."

Bekijk hieronder het interview met Pieter De Crem over Antwerpen in "Villa Politica:

Videospeler inladen...

Meest gelezen