Lachgas-jongeren in Hasselt op heterdaad betrapt: "Meer en meer mensen gebruiken dit roesmiddel"

32 kilo aan lachgas, een populaire drug bij jongeren, heeft de politie in de nacht van dinsdag op woensdag in Hasselt in beslag genomen. Agenten vonden deze hoeveelheid in een auto op een parkeerplaats. Op dat ogenblik waren de inzittenden de drug aan het inhaleren. De politie ziet steeds meer en meer jongeren lachgas gebruiken. "Dit roesmiddel is in ons land echt in opmars, een heel gevaarlijke trend."

Op een foto van de politie zijn enkele in beslag genomen gasflessen te zien.

Zeer gevaarlijk

De jongeren, tussen de 20 en 25 jaar oud, inhaleerden de drug door middel van ballonnetjes. Maar zij zijn lang niet de enigen die dat doen, zegt Dorien Baens van politie Limburg tegen VRT NWS. "We zien de laatste weken echt een flinke toename van het aantal lachgas-gebruikers. En dat baart ons erg veel zorgen, het is een zeer gevaarlijke trend."

We zien de laatste weken echt een flinke toename van het aantal lachgas-gebruikers

Politie Limburg

Sinds 2015 ziet de Vlaamse politie een toename van het aantal lachgas-gebruikers, sindsdien voeren ze actie in heel het land. "We houden campagnes om het gebruik van het roesmiddel te stoppen, maar het blijft een hardnekkig probleem. Voor het oneigenlijk gebruik van lachgas kunnen we daarom een boete tot wel 350 euro opleggen."

Waarom worden de lachgasflessen- en patronen dan niet uit de winkel gehaald? Zo eenvoudig is dat niet, zegt Baens. "Bakkers gebruiken de patronen bijvoorbeeld om hun producten te maken. Ook in andere sectoren wordt lachgas gebruikt."

Zo werkt ‘t

Lachgas wordt via een gasfles in een ballonnetje gespoten. Gebruikers ademen het gas vanuit de ballon in, om het vervolgens lang vast te houden of juist in en uit te ademen. Via de longen komt het gas in het bloed terecht en gaat het direct naar de hersenen.

Het beoogde effect? Mensen raken door de drug in een korte roes, vaak gepaard met gelach en gegiechel. Gebruikers kunnen ook hallucinaties krijgen.

Lachgas kan niet alleen via gasflessen in een ballon gespoten worden. Er bestaan ook kleine patronen, waarmee de drug via een slagroomspuit ingeademd wordt. Op straat vindt u die patronen wellicht af en toe, zoals hier te zien is.

Dit zijn de risico’s

Lachgas gaat gepaard met vrij veel risico’s. De drug kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen, waardoor je hoofdpijn krijgt, sterker nog: mensen kunnen er flauw van vallen.

Ook is er stikkingsgevaar, bij voorbeeld door het te inhaleren zonder tussendoor ook zuurstof in te ademen. Bij veelvuldig gebruik van lachgas kun je onvruchtbaar of impotent worden.

Het is heel gevaarlijk, stop ermee

Politie Limburg

Deelname aan verkeer na lachgas is gevaarlijk, omdat je door de drug niet goed kunt opletten. Ook bestaat de kans op hersen- en gehoorschade bij overmatig veel gebruik van lachgas.

Baens wil daarom alle jongeren waarschuwen voor het gebruik ervan. "Jongeren, pas ermee op. Het is heel gevaarlijk, stop ermee."

Meest gelezen