Videospeler inladen...

Neurochirurge krijgt 5 jaar met uitstel voor moord op 14-jarige dochter

Op het assisenproces in Leuven heeft de jury de neurochirurge van het UZ Leuven schuldig bevonden voor de moord op haar dochter van 14. Daarmee is de jury de verdediging, die om de vrijspraak vroeg wegens onweerstaanbare drang, niet gevolgd. De vrouw mag wel morgen de gevangenis verlaten. Ze kreeg een straf van 5 jaar met uitstel.

Op woensdag 26 juli, vorig jaar, rond half twee 's middags, kregen de hulpdiensten de verontrustende noodoproep: een man, de ex van de neurochirurge, zei dat de moeder haar dochter had gedood. Ter plaatse konden de hulpdiensten alleen maar vaststellen dat het 14-jarige meisje al enkele uren dood was. De speurders vonden ook vier afscheidsbriefjes. De moeder zelf was gevlucht, maar kon een paar uur later gevat worden op de oprit van de E314 in Herent.

Tijdens haar eerste verhoor bekende de vrouw meteen dat ze haar dochter verdoofd en verstikt had en daarna zelfmoord probeerde te plegen.  Volgens de moeder had haar dochter meerdere keren aangegeven dat ze wou sterven en deed ze het dus op haar verzoek.

Een week lang heeft de jury zich moeten buigen over de vraag of de moeder schuldig en toerekeningsvatbaar was voor de feiten. Voor de advocaten van de burgerlijke partijen bestond er geen twijfel dat de neurochirurge verantwoordelijk moest worden gesteld voor haar daad. Maar de verdediging gaf aan dat ze handelde uit onweerstaanbare drang, door haar depressie.

Ik neem verantwoordelijkheid en zal de beslissing zo sereen mogelijk uitvoeren

Neurochirurge

Tijdens haar laatste woord zei de neurochirurge dat ze de beslissing van de jury zou aanvaarden. "Ik heb van bij het begin altijd de waarheid gezegd. Ik mis Eline heel erg. Als ik nu de tijd kon terugdraaien, zou dit wellicht niet gebeurd zijn. Maar ik neem verantwoordelijkheid en zal de beslissing zo sereen mogelijk uitvoeren", zei ze.

De moeilijkheden die de moeder had zijn niet van aard om haar oordeelsvermorgen volledig teniet te doen

Assisenvoorzitter Peter Hartoch las het arrest voor

De jury verklaarde de neurochirurge op het proces vandaag schuldig. Daarmee is ze de redenering van de verdediging niet gevolgd, die verklaarde dat ze handelde uit onweerstaanbare drang, omdat ze depressief was en geen uitweg zag.  De vrouw had zeker moeilijkheden, onder meer door de zware ziekte van haar dochter, maar ze wist wat ze deed, klonk het in het arrest. "Zonder de ernst van deze moeilijkheden te minimaliseren, is de jury van oordeel dat deze niet van aard zijn geweest om haar oordeelsvermorgen volledig teniet te doen", aldus de voorzitter van het hof van assisen.

Morgen uit de gevangenis

Na de uitspraak over de schuld, beraadslaagde het Hof over de strafmaat. Het parket had 26 jaar cel geëist voor de vrouw. Maar dat vond de verdediging veel te hoog. Advocaat Jef Vermassen vroeg om rekening te houden met heel wat verzachtende omstandigheden, zoals een blanco strafblad, oprechte spijt en het feit dat de vrouw goed meewerkte aan het onderzoek. Dat is het Hof gevolgd. De neurochirurge kreeg 5 jaar cel met uitstel. Ze moet zich houden aan enkele voorwaarden, zoals geen strafbare feiten plegen.  Morgen mag ze de gevangenis verlaten.

Ze is eindeloos gelukkig. Maar nu moet ze verwerken dat ze haar kind kwijt is.

Jef Vermassen, advocaat neurochirurge

De neurochirurge reageerde erg emotioneel op de uitspraak. "Ik zei tegen haar dat ze vrij was, maar ze begreep het niet", zei haar advocaat Jef Vermassen. "Ze is eindeloos gelukkig. Maar ze zal het moeilijk hebben. Want om dat te verwerken, haar kind dat ze nu kwijt is. Nu moet ze dat aanvaarden", aldus de advocaat. Vermassen voegde nog toe dat de neurochirurge zich nu zal laten opnemen in een ziekenhuis voor een psychiatrische behandeling.

De vader en grootouders van het slachtoffer wilden voorlopig niet reageren, maar ze berusten in de uitspraak, zei hun advocaat.

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de analyse van Dominique De Graaf in “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen