Noord-Australië zet zich schrap voor de komst van twee orkanen

In Australië worden duizenden mensen geëvacueerd uit vrees voor twee stormen die de volgende dagen de kust zullen treffen. Een ervan zou rukwinden tot 250 kilometer per uur hebben.

De orkaan Trevor raast nu langs de kust van het schiereiland van Kaap York in de noordelijke deelstaat Queensland en zal dan over de Golf van Carpentaria naar het Northern Territory trekken. In dat hele gebied is nu de grootste evacuatie ooit aan de gang en worden duizenden mensen weggehaald. Een aantal van hen wordt met legervliegtuigen overgevlogen naar de stad Darwin.

Door het warme water in de grote golf in het noorden van Australië zou de orkaan nog aan kracht winnen vooraleer hij zaterdag zal inbeuken op de noordkust. Het is niet enkel een krachtige orkaan, maar ook een zeer grote in omvang en die kan dus vernielingen aanrichten in een erg groot gebied. Meer ten westen is ook nog een andere orkaan, Veronica, op komst, maar die zou minder krachtig zijn.

Het Australische meteorologische bureau wijst naar een erg gevaarlijk precedent: de orkaan Tracy die op kerstdag 1974 niet minder dan 71 slachtoffers maakte in Noord-Australië.

Meest gelezen