Na 11 donderdagen betogen: deze week opvallend minder klimaatspijbelaars

Voor de 11e week op rij werd er geprotesteerd voor meer aandacht voor het klimaat. Vandaag waren er acties in onder meer Antwerpen, Brussel, Waver en Luik. Maar de opkomst was opvallend kleiner dan vorige weken.  

Geen donderdag zonder klimaatmars. Voor de 11e week op rij vraagt de organisatie Youth for Climate een ambitieuzer Belgisch klimaatbeleid. Het zwaartepunt van de acties ligt deze week in Luik. "Opvallend, het zijn niet alleen scholieren maar ook grootouders die meelopen in de mars" vertelt Koen Wauters, onze reporter ter plekke. "En hoewel de mars in Luik is, zijn hier ook opvallend veel Vlamingen."

Wij dachten dat er meer volk zou zijn in Antwerpen, daarom kwamen we naar Luik

Enkele Vlaamse betogers in Luik

Opvallend minder klimaatbetogers

Vorige week trokken zo'n 30 tot 35.000 betogers door de straten van Brussel voor het klimaatprotest. Dat cijfer ligt deze week een pak lager. In Luik werden zo'n 1.000 deelnemers geteld. In Antwerpen en Brussel waren er ook acties. Daar waren in totaal zo'n 600 betogers aanwezig. Ook in Waalse stad Saint-Georges-sur-Meuse kwamen leerlingen op straat. Net als in Waver, de stad van premier Charles Michel. Alles samen brachten de marsen zo'n 2.600 deelnemers op de been.

"Dat er minder betogers zijn, is helemaal niet erg", zegt Anuna De Wever, een van de bezielers achter Youth for Climate. "We weten dat er verschillende acties zijn in het land. Uiteindelijk moeten we niet met gigantische getallen blijven komen. Dat we elke week protesteren, dat is het belangrijkste", besluit De Wever. 

We moeten niet elke week met gigantische getallen komen

Anuna De Wever, een van de initiatiefneemsters achter Youth for Climate

Meest gelezen