Limburgse burgemeesters trekken aan alarmbel: "Schade door wolven loopt uit de hand"

De burgemeesters van Oudsbergen en Peer pleiten voor extra maatregelen om te voorkomen dat wolven nog schapen of ander kleinvee doden. De voorbije weken hebben Naya en August meerdere malen toegeslagen, ook afgelopen nacht nog in Oudsbergen.

De gemeentebesturen van Oudsbergen en Peer en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) starten met een nieuwe infocampagne om de eigenaars van schapen ervan te overtuigen hun weides beter af te schermen. "Zodat de wolven geen gemakkelijke slachtoffers blijven maken", zegt Koen Thijs van ANB.

"Daarom geven onze boswachters advies aan particulieren over hoe zo'n omheining er moet uitzien. Er komen in de loop van april ook nieuwe informatie-avonden en we hebben ook een handleiding klaar over hoe je zo'n omheining kan plaatsen. We maken daar een instructievideo van en we zullen ook demonstraties geven in onze eigen natuurgebieden."

"De schrik zit erin!"

Meer en meer inwoners van Peer en Oudsbergen maken zich zorgen over de wolven. "Ze komen nu wel heel dicht bij de huizen eten zoeken. Ik ben bang om bij valavond met mijn hond te gaan wandelen", vertelt een van de buurtbewoners. "Nacht na nacht vallen er slachtoffers, dus er dringt zich een actieplan op, want anders willen die wolven binnenkort geen everzwijnen meer eten", vreest burgemeester Lode Ceyssens van Oudsbergen. "Ik heb bij Vlaams minister van Natuur Koen Van den Heuvel (CD&V) dan ook aangedrongen op maatregelen."

Burgemeester Steven Matheï pleit voor subsidies voor het omheinen van weides. "We moeten ermee leven dat de wolf hier is, dus we zullen meer moeten inzetten op betere omheiningen, maar dat vraagt veel energie en geld, dus daarvoor kijken we ook naar Vlaanderen."

Halsband met ultrasoon geluid

Burgemeesters Ceyssens wil dat er ook meer onderzoek komt naar andere preventiemaatregelen. "Je kan enkele schapen in een kudde ook uitrusten met een speciale halsband." Als schapen gestresseerd zijn en hun hartslag gaat omhoog, dan zet dat een ultrasoon geluidssignaal in gang. Mensen kunnen dat niet horen, maar wolven wel. "Ik begrijp niet dat het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) zegt dat dat niet efficiënt genoeg is, nog voor het onderzocht is. In het buitenland experimenteren ze daar toch ook mee." 

Oorzaak?

Hoe komt het dat de wolven de voorbije weken zoveel schapen hebben gedood? "Op zich eten wolven ook reeën en everzwijnen. Maar jammer genoeg merken we nu dat de wolven zich aan het specialiseren zijn in gemakkelijke prooien zoals schapen", vertelt Koen Thijs van ANB. "En we maken ons daar wel degelijk zorgen over. Dus degelijke omheiningen zijn zeker geen overbodige luxe."

Meest gelezen