Siegfried Bracke (N-VA).

Siegfried Bracke (N-VA): "Ik blijf ervan overtuigd dat het sociaal-economische eerst komt"

Hoewel sommige N-VA-excellenties de voorbije weken en maanden ostentatief de koelkast hebben opengetrokken om er het communautaire thema uit te halen, klinkt bij hun partijgenoot Kamervoorzitter Siegfried Bracke toch een ander geluid. Hij herhaalt in "De ochtend" op Radio 1 dat het sociaal-economische beleid voor hem eerst komt. "Zeggen dat we niet in een regering stappen als er geen staatshervorming komt, lijkt mij geen verstandige keuze."

Een dikke vijf jaar geleden was de fameuze "bocht van Bracke" een feit: Siegfried Bracke stelde toen dat zijn partij N-VA het best het communautaire even in de koelkast zou steken, zodat de nadruk zou liggen op het sociaal-economische beleid. De N-VA hield zich daar ook effectief aan zolang de partij deel was van de regering-Michel.

Maar sinds het verdrag van Marrakech de N-VA deed opstappen, en nu de verkiezingen naderen, is een nieuwe staatshervorming weer een thema. Kandidaat-premier Jan Jambon zei in januari zelfs dat hij "niet in een regering zou stappen zonder hervormingsagenda".

Kamervoorzitter Siegfried Bracke behoudt liever de lijn die na zijn "bocht" werd uitgezet, zo zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Ik ga geen vrienden maken, maar ik blijf ervan overtuigd dat het sociaal-economische eerst komt." Maar, zo volgt er snel: "Het communautaire is daar een onderdeel van."

Afslanken

Toch countert hij de uitspraak van Jambon haast expliciet: "Zeggen dat we niet in een regering stappen als er geen staatshervorming komt, lijkt mij geen verstandige keuze. Maar dat belet niet dat we moeten doen wat we kunnen om anderen te overtuigen van hoe zinnig het is om onze staat te hervormen en af te slanken, lean and mean maken."

Het zou ontstellend jammer zijn dat het democratisch systeem gebruikt wordt als een blok beton waaraan er niets kan veranderen

Siegfried Bracke (N-VA)

Want dat is volgens Bracke eigenlijk al lang de lijn van de partij: het communautaire is cruciaal om de economie van ons land beter te doen draaien. "En ik kan u verzekeren: er moet van alles veranderen. Uit het landenportret van de Europese Commissie blijkt dat wij sociaal-economisch achterlopen, onder meer door de complexiteit van onze structuren."

Blok beton

En daarom wil Bracke wel dat er op het einde van de legislatuur zo veel mogelijk artikelen van de grondwet voor herziening vatbaar worden verklaard. Zowel de Kamer, de Senaat als de regering moeten zich daarover uitspreken. Maar vooral binnen de regering in lopende zaken staan vooral CD&V en MR daar niet voor te springen. 

Bracke hoopt dat daar nog een uitweg zal worden gevonden. "Het zou ontstellend jammer zijn dat het democratisch systeem gebruikt wordt als een blok beton waaraan niets kan veranderen."

Beluister hier het gesprek met Siegfried Bracke in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen