Reporters

Te warme thee verhoogt kans op slokdarmkanker

Een te grote hoeveelheid hete thee is schadelijk voor onze slokdarm. Meer nog, in combinatie met alcohol en roken verdubbelt het de kans op slokdarmkanker. Dat stelt een nieuw onderzoek uit Iran. “Let wel, het gaat hier over stevige theedrinkers”, benadrukte het diensthoofd van gastro-intestinale heelkunde van UZ Gent, Piet Pattyn, deze middag bij "Nieuwe feiten" op Radio 1.

Onderzoekers wijzen hete thee al langer aan als een risico voor slokdarmkanker. Een nieuwe studie uit Iran zocht uit hoe warm thee precies moet zijn vooraleer hij schadelijk is voor onze gezondheid. De Iraanse onderzoekers volgden voor een periode van tien jaar een vijftigduizendtal mensen. De resultaten tonen aan dat thee de slokdarm van alcoholdrinkers en rokers aantast vanaf een temperatuur van vijfenzestig graden.

Theedrinker? U hoeft zich nog niet meteen zorgen te maken

Piet Pattyn bevestigde het Iraanse onderzoek deze middag op Radio 1. Het diensthoofd van UZ Gent zet een kanttekening bij het gezonde imago van groene thee. “Als men denkt aan groene thee zou men zich beschermd voelen tegen kanker, maar als men grote volumes met een hoge temperatuur drinkt, stelt men zich net bloot aan meer kanker.” 

Als men grote volumes met een hoge temperatuur drinkt, stelt men zich meer bloot aan kanker.

Piet Pattyn, diensthoofd gastro-intestinale heelkunde van UZ Gent

De hoge temperatuur van de drank tast cellen in de slokdarm aan. Op die manier kunnen kankerverwekkende stoffen, die ontstaan tijdens de productie van thee, makkelijker binnendringen. 

Belgen hoeven zich volgens Piet Pattyn niet meteen zorgen te maken. We hebben niet zoals de Iraniërs een traditie om veel en hete thee te drinken. Daarnaast geeft het Nederlandse Wereldkankeronderzoekfonds de tip om hete thee twee minuten te laten staan zodat de temperatuur afkoelt tot onder vijfenzestig graden.

Meest gelezen