Test-Aankoop: "DAB+ moet aantal radiozenders vergroten, maar aanbod zal verschralen"

De consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft na een test van 22 keukenradio's met DAB+ vastgesteld dat ons land nog niet klaar is voor de afschakeling van het FM-signaal in 2022. "DAB+ heeft de ambitie om het aanbod aan zenders te vergroten, maar we stellen vast dat het aanbod verschraalt", zegt Simon November van Test-Aankoop in "De wereld vandaag". Minister van Cultuur Sven Gatz zegt dat 2022 een richtdatum is, maar dat FM en DAB+ langer naast elkaar kunnen voortbestaan.

Test-Aankoop heeft weinig opbeurende resultaten geboekt tijdens een test met 22 keukenradio's met DAB+. Het digitale radiosignaal moet in de toekomst het FM-signaal vervangen.

"Het gaat allemaal een beetje te snel. De ambitie is om tegen 2022 volledig van start te gaan met DAB+, waardoor het FM-signaal op de achtergrond zal verdwijnen. Op dit ogenblik worden er nog veel FM-radio’s verkocht en die zullen niet meer bruikbaar zijn, tenzij je investeert in een toestelletje om het signaal te converteren. Dat brengt extra kosten met zich mee. We zijn daar ontevreden over. We vinden dat er een veel langere transitieperiode moet komen waarbij FM kan blijven bestaan", zegt Simon November in "De wereld vandaag".

Is je huis goed geïsoleerd, dan gaat het DAB+-signaal de mist in

"We hebben 22 keukenradio’s met DAB+ getest. De "beluisterbaarheid" viel tegen. In het westen en het oosten van het land bleek het signaal bijzonder vlak te zijn. Toen we testen deden in huizen die goed geïsoleerd zijn, merkten we dat het signaal ook de mist inging. DAB+ heeft de ambitie om het aanbod aan zenders te vergroten, maar we stellen vast dat het aanbod verschraalt."

"Een Vlaamse luisteraar zal niet meer kunnen luisteren naar Franstalige zenders en omgekeerd zullen Franstalige luisteraars niet meer naar Radio 1 en Studio Brussel kunnen luisteren. Het gaat allemaal een beetje te snel", stelt Simon November vast.

Ook bij autoradio’s stelt zich een probleem. "DAB+ in de auto is pas over twee jaar verplicht volgens de Europese regelgeving. Vandaag is een radio met DAB+ in de auto optioneel. Zeker oude autoradio’s werken op FM. Als het FM-signaal in 2022 zou geschrapt worden, dan kunnen al die mensen in de auto niet meer naar de radio luisteren."

"Ik denk dat vooral de overheid de transitie naar DAB+ wil, omdat ze meer licenties kunnen verkopen aan radiozenders. Voor de consument zien we voorlopig geen verbetering", besluit Simon November.

Beluister het interview met Simon November uit "De wereld vandaag" hier:

Meest gelezen