Trump: "Het is tijd voor de VS om de Israëlische annexatie van de Golanhoogvlakte te erkennen"

Met een tweet heeft de Amerikaanse president Donald Trump vanmiddag zijn erkenning uitgesproken van de Israëlische aanhechting van de Golan, een strategisch plateau dat volgens internationaal recht een deel van Syrië is. Eerder had Trump ook al Jeruzalem erkend als hoofdstad van Israël.

De aankondiging komt als een totale verrassing, maar is wel een opsteker voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die moet binnenkort naar verkiezingen en de erkenning door de VS van de Golan als onderdeel van Israël is een belangrijke diplomatieke overwinning voor Netanyahu.

De Golan is een bergachtig gebied met een enorm groot strategisch belang. Volgens het internationaal recht maakt het gebied deel uit van Syrië, maar tijdens de Zesdaagse Oorlog van juni 1967 werd dat gebied na hevige gevechten veroverd door Israël.

Toch duurde het tot 1981 alvorens de Knesset, het Israëlische parlement, de Golan officieel annexeerde. Dat wordt internationaal door geen enkel ander land erkend en de Verenigde Staten zouden dan het eerste zijn. (Lees verder onder de kaart).

Het vizier op Damascus en op Haifa

De Golanhoogte met de berg Hermon is van een enorm strategisch belang, reden ook waarom er in het verleden zo hard voor gevochten is. Vanuit de Golan kon de Syrische artillerie tot 1967 het noorden van Israël in het vizier houden, tot aan de havenstad Haifa aan de Middellandse Zee toe. Omgekeerd kan het Israëlische leger dat sindsdien ook met de Syrische hoofdstad Damascus die ook niet zo ver ligt. Militair kan Israël via radar en andere afluisterapparatuur op de Golan opvolgen wat er in het zuiden van Syrië en Libanon gebeurt.

De bevolking van de Golan -vooral druzen- is sinds 1967 zo goed als volledig afgesloten van hun land- en geloofsgenoten in Syrië, wat tot zware ergernis leidt. Sinds 1981 zijn er ook Joodse kolonies opgericht met onder meer wijngaarden om de Israëlische greep op de Golan te behouden.

Een erkennning van de Golan als Israëlisch gebied door de VS zal alleszins de spanningen in het Midden-Oosten nog verder opdrijven. Eerder had president Trump ook al Jeruzalem erkend als hoofdstad van Israël en de Amerikaanse ambassade doen verhuizen. Een handvol landen is dat voorbeeld gevolgd, onder meer Australië.

Op de Golan wonen veel Syrische druzen.

Meest gelezen