Videospeler inladen...

Unia behandelde vorig jaar 11 procent meer dossiers over racisme

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia heeft vorig jaar 866 dossiers over racisme behandeld, 11 procent meer dan in 2017. Op 5 jaar tijd is er zelfs een stijging van 55 procent. Achter elk dossier zitten 2 of 3 meldingen, zegt Unia. Naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme en discriminatie lanceert minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V) daarom een nieuw actieplan tegen racisme. 

"België is geen racistisch land, maar dat neemt niet weg dat raciale discriminatie bestaat",  zegt Unia-directeur Els Keytsman. Dat racisme manifesteert zich op verschillende plaatsen: in berichten op internet (25 procent van de meldingen), op het werk (19 procent), bij de aankoop van goederen en diensten (24 procent), in de samenleving (11 procent), bij politie en justitie (6 procent) en in het onderwijs (8 procent).

Mensen zijn het mikpunt van racisme op de huizenmarkt, in de fitness, tijdens het winkelen of op het openbaar vervoer

Els Keytsman (Unia)

Keytsman geeft enkele voorbeelden. "Mensen zijn het mikpunt van racisme op de huizenmarkt, in de fitness, tijdens het winkelen of op het openbaar vervoer. Klanten die geen computer op afbetaling konden kopen omdat ze niet de Belgische nationaliteit hadden of een man die geen appartement kon huren vanwege zijn huidskleur."

Naast het uitsluiten van mensen ziet Unia ook een beeld verschijnen van een samenleving die openlijk een racistische toon aanslaat en zelfs agressie gebruikt. Het gaat dan bijvoorbeeld over mensen die klappen krijgen of uitgescholden worden in een discotheek.

Vorig jaar trok Unia ook 16 keer naar de rechter in verband met een racismedossier. "Telkens als het ging om gevallen die te ernstig waren om nog rond de tafel te zitten. Dossiers over racistisch geweld bijvoorbeeld. Of als onze vraag om te onderhandelen bewust genegeerd werd," legt Keytsman uit. Dat leidde enkele keren tot een veroordeling: zo kreeg een man 6 maanden cel en een fikse boete voor het verspreiden van racistische boodschappen nadat een Turkse Belg was omgekomen bij een aanslag in Istanbul.

Racisme kwetst mensen en houdt talent tegen in onze samenleving. Het is niet relatief

Minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V)

Minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V) lanceert een campagne tegen racisme. "Met de campagne "Stop racisme" willen we nogmaals aantonen dat racisme nergens toe leidt", aldus Peeters. "Racisme kwetst mensen en houdt talent tegen in onze samenleving. Het is niet relatief."

Peeters lanceert ook een zogenoemde projectoproep, waarbij verenigingen een subsidie kunnen krijgen als ze de strijd aangaan tegen racisme. "Daar is een bedrag van maximum 30.000 euro aan verbonden", zegt Peeters. "Dergelijke projecten kunnen erg uiteenlopend zijn. Dat kan een jeugdbeweging zijn die initiatieven onderneemt of een organisatie met een project dat duidelijk maakt dat racisme niet kan. Het is de administratie die de selectie zal maken."

Unia vraagt een nationaal actieplan tegen racisme. Minister Peeters vindt dat de volgende regeringen daarvan werk moeten maken.

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen