Videospeler inladen...

Staking van luchtverkeersleiders leidt opnieuw tot vertragingen: "Ook vanavond en vannacht nog hinder"

Het vliegverkeer in ons land is ook vandaag ernstig verstoord. Dat komt door een tekort aan luchtverkeersleiders bij Skeyes, het vroegere Belgocontrol. Die voeren voor de tweede dag op rij actie uit protest tegen een te hoge werkdruk. Skeyes verwacht nog de hele avond en ook komende nacht hinder.

Wie vanavond een vliegtuig op een Belgische luchthaven wil nemen, kan zich aan hinder verwachten. Na een dag vol vertragingen en geannuleerde vluchten door een stakingsactie bij luchtverkeersleiding Skeyes, verwacht woordvoerder Dominique Dehaene nog de hele avond en ook komende nacht hinder. 

De werking is afhankelijk van de opkomst, legt hij uit na de shiftwissel in de namiddag. Meer informatie kon niet gegeven worden over het aantal personeelsleden dat kwam opdagen, maar Skeyes blijft dus hinder verwachten. 

Charleroi en Zaventem

De impact van de staking was vanochtend het grootst op de luchthaven van Charleroi. Daar was het luchtruim volledig dicht tussen 6 en 9 uur, wat zorgde voor vertragingen van alle ochtendvluchten. Sommige van die vluchten konden pas in de namiddag opstijgen. 

Op de luchthaven van Zaventem was de hinder vanmorgen eerst nog beperkt, maar in aanloop naar de middag begonnen ook daar veel vluchten vertraging op te lopen.  Het is onduidelijk hoe de situatie zal evolueren, maar het ziet ernaar uit dat de hinder nog de hele dag zal aanhouden. Brussels Airlines heeft in totaal al 10 vluchten geannuleerd om te voorkomen dat de vertragingen zich opstapelen. Het gaat om Europese bestemmingen zoals Lyon of Genève die Brussels Airlines meermaals per dag aandoet.

Op de regionale luchthavens van Luik, Antwerpen en Oostende blijft de hinder voorlopig beperkt.

Lange rij aan de balie van Brussels Airlines op de luchthaven van Zaventem

"Geen respect voor de veiligheid"

De vertragingen zijn het gevolg van een aanhoudend conflict tussen de verkeersleiders en de directie van Skeyes, het vroegere Belgocontrol. Kurt Callaerts van de christelijke vakbond ACB Transcom verwijt Skeyes leugens. De verkeers­leiders staken omdat ze vinden dat de directie niet genoeg tegemoetkomt aan hun eisen om de werkdruk te verlichten. Hij klaagt erover dat er nu maar 82 luchtverkeersleiders in dienst zijn, terwijl er bij een volledige bezetting 104 moeten zijn. “Dat is niet meer realistisch.”

Er zijn te weinig mensen, er is geen respect meer voor de veiligheid.

Kurt Callaerts (ACV Transcom)

“Omdat we de passagiers niet te zwaar willen treffen, hebben we ervoor geopteerd om de bezetting wat te verminderen van de afdeling die het hogere luchtruim beheert. Daardoor zijn er wel vertragingen, maar met respect voor de veiligheid en de 35 urenweek.”

Want die dingen ontbreken volgens Callaerts: “Er zijn te weinig mensen, er is geen respect meer voor de veiligheid. De continuïteit van de dienstverlening is prioritair bij Skeyes, niet de veiligheid. Bij ons is de veiligheid van het allerhoogste belang.”

Beluister het gesprek met Kurt Callaerts in "De ochtend" op Radio 1:

Open brief aan de reiziger

Omdat de acties voor wrevel zorgen bij veel reizigers, hebben de luchtverkeersleiders van Skeyes een open brief geschreven, gericht aan de reizigers. Daarin leggen ze nog eens uit dat het personeelstekort de veiligheid van iedereen ondermijnt.

We hebben geen financiële eisen, maar vermoeidheid, ziekte en demotivatie ondermijnen de veiligheid

Open brief luchtverkeersleiders

"Als reiziger heeft u het recht om te weten wat onze redenen zijn om over te gaan tot de huidige acties. In tegenstelling tot wat u dikwijls voorgeschoteld wordt, betreft het hier geen financiële eisen, maar vragen we enkel het respecteren van wetten en reglementen, en dit in functie van veiligheid", zo luidt het.

"Vermoeidheid, ziekte en demotivatie nemen de bovenhand, en ondermijnen de veiligheid! Wij beseffen het economische belang van onze sector, en onze rol daarin, maar wensen de veiligheid steeds op nummer 1 te zetten."

De luchtverkeersleiders benadrukken nogmaals dat er morgen, op 22 maart, geen acties zullen plaatsvinden. Morgen worden de aanslagen van drie jaar geleden op de luchthaven van Zaventem herdacht.

Voorstel

In een reactie ontkent Skeyes-woordvoerder Dominique Dehaene dat de veiligheid niet op de eerste plaats komt. “Skeyes zal nooit toelaten dat er operaties gebeuren waardoor de veiligheid in het gedrang komt. Dat zit in ons DNA ingebakken.”

Om tegemoet te komen aan de verzuchtingen van het personeel zegt Dehaene dat de directie morgen, in het paritair comité, een voorstel op tafel zal leggen. “Daarin worden extra aanwervingen voorzien, bovenop de aanwervingen die de afgelopen jaren al gebeurd zijn. Er zijn ook verbeterde uurroosters voorzien zodat het werk beter gespreid kan worden.”

Daarnaast is er volgens Dehaene ook een loonsverhoging voorzien van 8 à 20 procent, bovenop het basisbrutoloon dat nu al zo'n 6.200 euro bedraagt. De directie denkt hiermee een antwoord te kunnen bieden op de eisen van de verkeersleiders.

Beluister het gesprek met Dominique Dehaene in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Riadh Bahri in Zaventem: “De hinder zal hele dag blijven duren”

Videospeler inladen...

Meest gelezen