Videospeler inladen...

Wie is Thierry Baudet, de controversiële rijzende ster in de Nederlandse politiek die premier wil worden?

Het eurokritische, rechts-populistische Forum voor Democratie is dé winnaar van de provincieraadverkiezingen in Nederland. Ze wordt nipt de grootste partij van het land, voor de VVD van Mark Rutte, en zal straks 12 zetels hebben in de Eerste Kamer. Forum voor Democratie wordt in een adem genoemd met oprichter Thierry Baudet. Jong, rad van tong en niet om een stunt verlegen. Een portret.

Forum voor Democratie is na de provincieraadsverkiezingen allicht de grootste partij van Nederland geworden. En dat is zonder meer een steile opmars, als je bedenkt dat de rechts-populistische partij amper vier jaar geleden nog maar een denktank was. In 2016 werd die denktank een partij. In 2017 haalde Forum voor Democratie 2 zetels, en de achterban is sindsdien pijlsnel aangegroeid.

De provincieraadsverkiezingen in Nederland zijn niet zonder belang: de provinciale raden bepalen de samenstelling van de Eerste Kamer, vergelijkbaar met de Senaat bij ons. Volgens de laatste prognoses is Forum voor Democratie op basis van het aantal stemmen in één klap de grootste partij, voor de VVD van premier Mark Rutte. Omdat het procentuele verschil klein is, krijgen ze allebei 12 zetels in de Eerste Kamer.  

Van denktank naar grootste partij in amper 4 jaar tijd

De razendsnelle groei van Forum voor Democratie wordt voor een groot stuk bepaald door zijn oprichter, Thierry Baudet. Net 36 geworden, geboren in Heemstede (Noord-Holland) in een academische familie, met een diploma rechten en geschiedenis op zak. Na zijn afstuderen werkt hij als rechtendocent in Leiden en behaalt hij zijn doctoraat. Hij promoveert met "De Aanval op de Natiestaat", een lijvig document waarin hij beschrijft hoe Europese eenwording en multiculturalisme de nationale staat verzwakken.

Meteen een voorsmaakje van de toon waar Forum voor Democratie later voor zal staan. Een toon die zich ook weerspiegelt in de columns die hij in 2011 en 2012 schrijft voor de krant NRC en in het boek "Oikofobie, de angst voor het eigene" uit 2013, waarin hij beschrijft hoe de westerse elite voortgestuwd wordt door een afkeer van de eigen cultuur, met als voorbeeld het omarmen van modernisme in de kunst en het multiculturalisme.

Baudet profileert zich steeds meer in de politiek en richt in 2015 de denktank Forum voor Democratie op. Hij raakt in heel Nederland bekend als initiatiefnemer van GeenPeil, dat een referendum over het Europese Associatieverdrag met Oekraïne kan afdwingen. Een meerderheid van de stemmers keert zich in dat referendum tegen het verdrag.

Eind september 2016 kondigt hij aan dat hij van Forum voor Democratie een partij wil maken, in 2017 is hij lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen. Met het al eerder geschetste resultaat.

"Mooie zinnen waar linkse mensen boos van worden"

Baudet is op zijn zachtst gezegd een opvallende verschijning. Uiterlijk tot in de puntjes verzorgd, vlot ter taal, en niet om een stunt verlegen. Tijdens de verkiezingscampagne in 2017 laat hij zich bijvoorbeeld al liggend op zijn vleugelpiano fotograferen.

Tijdens een rondleiding door zijn woning in Amsterdam voor de VPRO, krijgt diezelfde piano een prominente rol. Een piano die hij koste wat het kost wil meenemen naar zijn werkkamer in het parlement. "Het hoort bij mijn entourage, dus het moet gewoon mee." Hij heeft een trappenhal ingepalmd als boekenkast, "maar de boeken van Arnon Grunberg moet ik weggooien, waardeloze troep." En hij zit graag aan een Spartaanse tafel om "na te denken over mooie zinnen waar linkse mensen boos van worden." En hij snuift aan lavendelzakjes om inspiratie te vinden.

(lees verder onder het filmpje)

Zijn eerste toespraak in de Tweede Kamer houdt Baudet in het Latijn, al was het lastig om precies te horen wat hij zei en twijfelen latinisten of het wel allemaal grammaticaal correct was. Bij een debat over Defensie verschijnt hij dan weer in een militair vest op het spreekgestoelte. En in de zomer van 2018 laat hij zich op Instagram opmerken door een pikante, dan wel kunstzinnige vakantiefoto, naakt, liggend aan de rand van het zwembad, met uitzicht op zee (een foto die intussen verwijderd is, nvr).

"Het is nodig dat ik premier moet worden"

Baudet scoort vooral bij jonge, hoogopgeleide mensen. Hij profileert zich als een beschaafdere, minder "gevaarlijke" versie van PVV-politicus Geert Wilders. Hij houdt zich niet zozeer bezig met de islam, maar richt zijn pijlen op het gevaar van de Europese Unie en de teloorgang van de Nederlandse identiteit.

Zijn uitspraken lokken controverse uit. Zo kiest hij in het huidige klimaatdebat onverbloemd de kant van de sceptici en trekt hij in twijfel of de klimaatopwarming wel echt is. Ook zijn uitspraken over vrouwen worden hem niet in dank afgenomen. "Vrouwen excelleren minder in sommige beroepen" en "vrouwen hebben meer interesse in familie-achtige dingen" zijn er maar enkele van. Ook zijn roman "Voorwaardelijke liefde" uit 2016 valt in dat opzicht niet in goede aarde.

Ambitieus is Baudet alleszins. In een interview met NRC zegt hij onomwonden dat hij premier wil worden: "Het gaat mij niet om de bekroning, maar ik denk wel dat het nodig is dat ik premier moet worden." Al ziet hij zichzelf ook wel als huisman, zo blijkt in een interview in Privé vorige zomer: "Een huis op het platteland, een vrouw die werkt, ik die overdag bouillon aan het trekken ben en een beetje schrijf terwijl de kinderen op school zitten. Dat lijkt mij een prachtig huismannenbestaan."

Bekijk de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen