Inspectie van openbare toiletten via toestellen die verborgen camera's detecteren.

Zuid-Korea is woedend na ontdekking geheime camera's in hotelkamers: vier arrestaties

In Zuid-Korea zijn vier mensen opgepakt die ervan verdacht worden dat ze meer dan 1.600 hotelgasten in het geheim gefilmd zouden hebben in hun bad- of slaapkamer. De beelden daarvan worden verkocht via sekssites op internet en dat komt erg vaak voor in Zuid-Korea.

De vier mannen die nu gevat zijn, hebben de voorbije maanden kleine camera's geïnstalleerd in tv's, haardrogers en andere elektronische apparaten in hotelkamers. Dat zou gebeurd zijn in meer dan dertig hotels in heel Zuid-Korea.

In totaal werden 803 filmpjes van mensen die naakt rondliepen of seks hadden in hun hotelkamer tegen betaling verspreid via internet. De website was gebaseerd in het buitenland en telde 97 betalende klanten. De site is intussen opgedoekt. De daders riskeren een gevangenisstraf tot tien jaar en een boete van meer dan 25.000 euro.

Het maken of verspreiden van pornografie is bij wet verboden in Zuid-Korea, maar door de opkomst van het internet is dat niet langer houdbaar. Volgens tegenstanders van dat verbod is het net daardoor dat er in Zuid-Korea een echte plaag is losgebarsten van verborgen camera's die filmpjes maken in toiletten, kleedkamers in sportzalen en zwembaden, hotelkamers en dergelijke waar niets vermoedende mensen gefilmd worden. In veel gevallen worden naaktfoto's en -video's ook aangeboden door ex-partners.

In 2017 kreeg de politie melding van meer dan 7.000 gevallen van dat fenomeen dat in Korea "molka" heet tegenover 2.400 in 2012. Meer dan 5.400 verdachten zijn opgepakt, maar slechts enkelen zijn echt veroordeeld. De woede bij het grote publiek is dermate groot dat het vorig jaar tot een reeks betogingen is gekomen in de hoofdstad Seoel. In augustus kwamen er 70.000 op straat om strengere straffen tegen "molka" te eisen.

De kwestie kwam in een stroomversnelling na de zelfdoding van enkele Zuid-Koreaanse vrouwen die het slachtoffer waren geworden van "spy cams". Tegelijk werden ook een aantal bekende gezichten vervolgd zoals een aantal in Korea erg bekende K-popsterren die in het geheim naaktfoto's van hun ex-partners op internet hadden verspreid.

De plaag is zo groot dat veel Zuid-Koreaanse vrouwen maskers opzetten vooraleer ze openbare toiletten binnenstappen of die eerst grondig inspecteren op mogelijke camera's, maar die zijn erg klein. Er zijn ook elektronische toestellen op de markt om verborgen camera's te detecteren.

Meest gelezen