24.000 vrijwilligers trekken dit weekend de Limburgse straten op om vuilnis weg te halen

Dit weekend trekken heel wat verenigingen en scholen uit Limburg de straat op om zwerfvuil op te ruimen. Dat gebeurt al voor de 10e keer, maar de opkomst is nu opvallend hoog.

Sinds 2009 organiseert Limburg.net samen met de Limburgse gemeenten en de Openbare Afvalstoffenmaatschappij de actie “straat.net” om de straten zwerfvuil-vrij te houden.

Dit jaar steken 24 000 vrijwilligers de handen uit mouwen. En dat is opvallend meer dan vroeger. “De voorbijgaande jaren was de opkomst redelijk stabiel,” zegt Ilse Luypaerts van Limburg.net. “Dit jaar zijn er 6.000 vrijwilligers meer. Dat heeft uiteraard te maken met de aandacht voor het klimaat en alles wat met duurzaamheid te maken heeft.”

Beloning

 

Bijna alle Limburgse gemeenten doen mee. En er hangt ook een beloning aan vast. “Per kilometer die wordt opgeruimd, voorzien we 15 euro,” zegt Luypaerts. “Dat geld kan de school of vereniging vrij besteden, maar wij stimuleren wel om het te gebruiken om doorheen het jaar acties te organiseren rond het milieu en duurzaamheid.”

Meest gelezen