Videospeler inladen...

Indrukwekkende minuut stilte tijdens herdenkingen slachtoffers 22/3 in Maalbeek en Zaventem

Vandaag werden op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation van Maalbeek de 32 slachtoffers herdacht van de aanslagen van 22 maart 2016. Ter nagedachtenis van de slachtoffers werd op beide plaatsen een minuut stilte gehouden. In Zaventem gebeurde dat onder begeleiding van een a-capellaversie van het lied “Amazing Grace", nadat de namen van de overledenen waren afgeroepen. In Maalbeek werd een muur met de namen van de dodelijke slachtoffers onthuld. 

Deze morgen werden op de twee verschillende plaatsen de slachtoffers van de aanslagen herdacht. De herdenkingsmomenten vonden tegelijkertijd plaats, vanaf 9.00 uur in Maalbeek en een half uur later in de vertrekhal van de luchthaven. Om 9.55 uur werden op beide plaatsen de namen van de slachtoffers afgeroepen, gevolgd door een minuut stilte. In Zaventem werd nog een bezinningsmoment gehouden aan de Memorial Garden, de herdenkingsplaats waar het kunstwerk “Flight in mind” staat. 

Videospeler inladen...

De nabestaanden spraken in hun herdenkingsspeech bittere woorden, ze vinden dat de overheid hen in de steek heeft gelaten én ze vrezen voor nieuwe aanslagen.

Videospeler inladen...
Het kunstwerk "Flight in mind" stond voor de aanslagen nog in de vertrekhal van Zaventem.
BELGA

Maalbeek

In Maalbeek gingen de plechtigheden als eerste van start. Een honderdtal mensen hadden zich verzameld bij het metrostation. Voorzien van enkele muzikale intermezzo’s hielden enkele slachtoffers en naasten van overledenen hun speeches.  Woordvoerder van de MIVB An Van Hamme opende de ceremonie met het onthullen van de namen van de overledenen. "Drie jaar geleden lieten 16 mensen hier het leven. Hun namen werden op de muur in het metrostation geschreven, zodat ze altijd in onze gedachten blijven en uit eerbetoon voor alle slachtoffers."

Op de muur in het metrostation staan de namen van de dodelijke slachtoffers.

Amazing Grace

Een halfuur na de start van de plechtigheid in Maalbeek, begon ook de ceremonie in Zaventem. Een massa van slachtoffers, naasten en mensen die hun steun wilden betuigen kwam samen om de overledenen te herdenken. De slachtofferverenigingen Life 4 Brussels en V-Europe legden kransen neer aan de gedenkplaat. Vervolgens werd er een indrukwekkende minuut stilte gehouden, onder muzikale begeleiding van een a-capellaversie van het lied "Amazing Grace". Na de ceremonie ging de menigte naar de Memorial Garden voor een bezinningsmoment.

Onze reporter Saskia De Schutter woonde de plechtigheid in Zaventem bij, bekijk hieronder haar commentaar in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Proces

In totaal vielen er 32 dodelijke slachtoffers en ruim 300 gewonden. Drie jaar na de aanslagen is er nog geen proces geweest over de aanslagen. Het federaal parket hoopt dat het proces over de aanslagen volgend jaar kan starten, maar dat is nog geen zekerheid. Het proces zou meer dan een half jaar duren.

Meest gelezen