Aalst carnaval dreigt te verdwijnen van Unesco-lijst, "wereldvreemde beslissing" volgens burgemeester

Aalst carnaval verdwijnt mogelijk van de Unesco-lijst voor immaterieel cultureel erfgoed. Dat heeft de organisatie van de Verenigde Naties bekendgemaakt. De beslissing valt in december. Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) heeft het over een "wereldvreemde beslissing".

Een praalwagen met Joodse karikaturen leidde dit jaar op Aalst carnaval tot heel wat opschudding. Met een praalwagen in het thema van een "sabbatjaar" wilde de Aalsterse carnavalsgroep "De vismooi'len", naar eigen zeggen, laten weten dat ze wat krap bij kas zaten. Maar de manier waarop Joden werden afgebeeld, schoot bij heel wat mensen in het verkeerde keelgat. "Er zijn duidelijke gelijkenissen met het vooroorlogse antisemitisme", klonk het.

We begrijpen heel goed dat sommige mensen zich gekwetst voelen, maar het is binnen de limieten van de wet

Gelijkekansencentrum Unia

Verschillende organisaties hebben dan ook een klacht ingediend bij het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia. Maar dat centrum oordeelde dat de carnavalsgroep geen wetten had overtreden. "We hebben de toets met de wetgeving gedaan en volgens ons speelt alles zich af binnen de limieten van de wet", klinkt het.

"We begrijpen heel goed dat sommige mensen zich gekwetst voelen", vervolgt Unia. "Toch is het binnen de limieten van de wet, omdat de intentie niet kwaadwillig is."

Ook Europese Commissie scherp voor praalwagen

Ook de Europese Commissie haalde scherp uit. "Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat een parade van dergelijke voorstellingen in de straten van Europa absoluut ondenkbaar is, 74 jaar na de Shoah", zei Margaritis Schinas van de Europese Commissie.

Verdwijnt Aalst carnaval van Unesco-lijst?

Nu hebben ook de Verenigde Naties vragen bij de de praalwagen. Bij de organisatie komt het onderwerp aan bod bij een vergadering van het intergouvernementeel comité voor de borging van het immaterieel cultureel erfgoed. Dat vindt van 9 tot 14 december plaats. Daar zal beslist worden of Aalst carnaval op de Unesco-lijst blijft staan voor immaterieel erfgoed. Aalst carnaval is sinds 2010 erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

De praalwagen met Joodse karikaturen is racistisch en antisemitisch

Unesco

De beslissing om het onderwerp op de agenda te zetten, werd unaniem aangenomen en komt er op vraag van het secretariaat van Unesco. De VN-erfgoedorganisatie bestempelde eerder deze maand de veelbesproken praalwagen met Joodse karikaturen op Aalst carnaval als "racistisch en antisemitisch". In een persbericht op de website riep de organisatie de Belgische overheid op om te reageren.

Burgemeester Aalst begrijpt Unesco niet

De burgemeester van Aalst, Christoph D'Haese (N-VA), begrijpt Unesco niet. "Unesco is een wereldvreemde beslissing aan het voorstellen", zegt de burgemeester. "We hebben in Aalst nooit of te nimmer racistische of antisemitische bedoelingen gehad. Ik denk dat Unesco het gewoonweg niet begrijpt."

Andere mensen moeten niet zeggen met wat we wel of niet mogen lachen

Christoph D'Haese, burgemeester Aalst (N-VA)

De burgemeester van Aalst zal er dan ook alles aan doen om de Verenigde Naties duidelijk te maken waar het bij Aalst carnaval om draait. "Het gaat over het DNA van de Vlaming die eigenlijk niet wil dat anderen ons komen zeggen met wat we wel en niet mogen lachen", aldus D'Haese. "Het gebeurt in een duidelijk omschreven context en die context maakt het zo belangrijk. Er kan geen sprake zijn van racisme of antisemitisme omdat zowel materieel als intentioneel de condities voor een belediging zelfs niet aanwezig zijn. Andere mensen moeten niet zeggen met wat we wel of niet mogen lachen."

Meest gelezen