"Aan dat liedje mankeerde zowat alles: geen refrein, geen act en dan die titel: Jan zonder Vrees"

Twee schamele punten van de expertenjury en slechts 3 punten van de Europese jury, wellicht door de weinig flatterende commentaren van Marcel Vanthilt, en Spring, in 2004 nog immens populair door de gelijknamige Ketnet-serie, werd al in de voorrondes van Eurosong wandelen gestuurd. Ondanks deze tegenvaller groeide "Jan zonder Vrees" bij de kinderen en tieners van toen uit tot een heuse meezing-klassieker, wat alleszins bewezen werd tijdens de "Throwback Thursday"-shows, eind 2017. Vijftien jaar geleden wist de single dan ook een plaats in de hitparade te veroveren.

Spring was een product van Studio 100 en bestond toen uit 4 groepsleden:  Jelle Cleymans, Anneleen Liégeois, Cara Van der Auwera en Damian Corlazzoli. Na hits als "Spring" en "Te min voor Anja" waagde de groep zich in 2004 aan Eurosong, de preselectie die een lied voor Istanboel moest aanduiden. Rick Tubbax van Studio 100: "Toen we het nummer in december vorig jaar instuurden, was de groep vooral populair bij de kijkers van Ketnet. Eurosong leek ons de ideale springplank om Spring bij een breder publiek te lanceren." (De Tijd, 14 februari 2004)

Maar die lancering bij een breder publiek leek plots een lelijke knauw te krijgen. Vooral jurylid Marcel Vanthilt sloeg wild om zich heen, nadat hij "Jan zonder Vrees" gehoord had: "Jullie zijn prefab, volledig uit plastic opgetrokken Royco Minute Soup. Ik wil soep met balletjes. Spring... eens onder een trein." De groep werd pas derde en mocht zijn koffers pakken. "We hadden dit wel een beetje verwacht", zuchtten Jelle, Damian, Cara en Anneleen in koor, "We waren hier duidelijk een heel gemakkelijk slachtoffer." (Het Laatste Nieuws, 2 februari 2004)

Vanthilt bleef alvast achter zijn opmerkingen staan: "'t Is zoals met kijkfiles. De mens wordt nu eenmaal aangetrokken door bloed en ontij. Ik kom tegemoet aan een biologische behoefte: om af en toe een medemens te zien aan stukken gereten worden om zo te beseffen dat we 't zelf zo slecht nog niet hebben. Ik doe de mensheid een plezier, door beul te zijn. Ik ben een weldoener." (Het Laatste Nieuws, 7 februari 2014)

Mocht de echte Jan zonder Vrees dit horen, hij zou het in de broek doen

"Ik heb Spring niet afgebroken omdat het Spring was. Wel omdat het gewoon niet goed was. Ik weet niet hoe ze het durven om met zoiets voor de dag te komen. Aan dat liedje mankeerde zowat alles: geen refrein, geen act en dan die titel: Jan zonder Vrees. We leven niet meer in de middeleeuwen hoor. Als ik elke dag op tv zou komen, kreeg ik zelfs plaatjes van een zingende cactus met een muts op verkocht." (Het Belang van Limburg, 4 februari 2004)  Hij werd alvast bijgestaan door de krant De Morgen, die concludeerde: "Mocht de echte Jan zonder Vrees dit horen, hij zou het voor de eerste keer van zijn leven in de broek doen."

Ook kandidate Natalia was niet echt overtuigd van het Spring-nummer: "Zo populair, zo'n platenverkoop, dat kon niet missen. Toen ik hun liedje hoorde, dacht ik het iets minder. Blijkbaar stemmen de mensen toch nog altijd op het nummer dat ze horen, en niet op de groep die de grootste aanhang heeft. Ze laten zich echt niet in doekjes doen." (Het Laatste Nieuws, 14 februari 2004)

Jelle Cleymans vond de opmerkingen van Vanthilt alvast onterecht: "Als Vanthilt zegt dat we van plastiek zijn, dan heeft hij zijn huiswerk niet goed gedaan. Wij hebben alle vier een hekel aan alles wat 'fake' is. Daarom zingen we ook altijd live. We krijgen wel een styling en onze nummers worden geschreven door songwriters, maar dat gebeurt ook bij de allergrootste rockbands. Wij komen uit een commercieel bedrijf (Studio 100, nvdr) en ik denk dat Vanthilt daar vooral moeite mee had." (Het Belang van Limburg, 5 februari 2004)

De fans lieten de groep alleszins niet in de steek en de negatieve commentaren schaadden de populariteit van Spring duidelijk niet, zo bleek al enkele dagen na de Eurosong-voorronde. Cleymans: "Dat ligt achter ons. Wij hebben al een nieuw project om naar uit te kijken. Eind februari begint "Spring in Concert". Aan de commentaar van Vanthilt hechten we geen waarde, we hebben er eens goed mee gelachen. Hij wordt door de VRT ingehuurd om voor het showelement te zorgen en in die zin heeft hij zijn job goed gedaan." (Het Belang van Limburg, 5 februari 2004)

Uiteindelijk groeide "Jan zonder Vrees" uit tot een meezing-klassieker, zoals bleek tijdens de "Throwback Thursday"-shows, eind 2017. In Het Belang van Limburg werd het op 1 december als volgt beschreven: "De eenmalige reünie van Spring bleek voor velen een hoogtepunt, want bij hits als "Te min voor Anja", "Jan zonder vrees" en de gelijknamige titelsong gingen de handen massaal de lucht in en de voetjes van de grond. Vanavond danste zowat iedereen de solo."

Dat het nummer aansloeg, werd ook al duidelijk toen "Jan zonder Vrees" in maart 2004 in de Ultratop tot de 5e plaats wist door te stijgen. Het nummer hield het in de hitparade ruim 3 maanden vol:

Meest gelezen