Alweer asbest gevonden in oude fabriek Eternit

In de productieafdeling van bouwmaterialenbedrijf Etex, het vroegere Eternit in Kapelle-op-den-bos, zijn asbestvezels gevonden. De productie ligt voorlopig stil. Begin deze maand werden er ook al asbestdeeltjes ontdekt in een leegstaande loods van het bedrijf.

In de fabriek van Etex in Kapelle-op-den-Bos zijn metingen gedaan volgens een nieuwe methode. Die methode werkt met klevers, die worden op de stofdeeltjes geplakt en er nadien weer afgehaald. Daarna wordt gekeken hoeveel vezels er op de klevers hangen, zo kan je ook het aantal asbestvezels zien. "Uit die proeven is gebleken dat er op bepaalde plaatsen in de productiehal asbestvezels aanwezig waren in het stof", zegt vakbondsman Freddy De Ruysscher. Zolang je het stof niet beweegt, is het asbest niet gevaarlijk.

Nultolerantie

Van zodra er asbest ontdekt wordt, worden meteen de nodige maatregelen genomen. "In de productieafdeling waren de mensen wat ongerust", zegt Freddy De Ruysscher. "We hebben ze donderdagnamiddag naar huis gestuurd. De productie is gisteren stilgelegd en ook vannacht en vanmorgen is er geen productie. Misschien is er vanmiddag wel productie omdat de milieu-inspectie verwittigd is. Die zal de nodige vaststellingen komen doen en bepalen of er onder deze omstandigheden verder gewerkt kan worden."    

Renovatie dak 

Waar de asbestvezels vandaan komen is niet helemaal duidelijk. "Men vermoedt dat ze van de dakrenovatie komen", zegt De Ruysscher. "Een paar jaar geleden is het dak in die hallen gerenoveerd. Vermoedelijk is er toen onvoldoende gepoetst, maar zeker is dat niet. Het is een bedrijf waar jarenlang met asbest is gewerkt, dat krijg je volgens mij nooit asbestvrij."

Meest gelezen