Videospeler inladen...

Afscheid van kardinaal Danneels: politici, academici en koninklijke familie wonen dienst bij

In de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen heeft de uitvaart van kardinaal Godfried Danneels plaatsgevonden, die vorige week overleden is. Bij de plechtigheid waren meer dan 25 bisschoppen en 150 priesters aanwezig. Ook heel wat belangrijke politici, academici en de koninklijke familie hebben de begrafenis bijgewoond.

Kardinaal de Kesel leidde de dienst. Die is om 11 uur begonnen en heeft ongeveer twee uur geduurd. Bekende gezichten op de begrafenis waren Koning Filip en Koningin Mathilde, prinses Astrid en prins Laurent. Ook vice-premier Kris Peeters en de ministers van Justitie Koen Geens en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem waren onder de aanwezigen. Burgemeester van Mechelen Bart Somers en meerdere schepenen van de stad Mechelen zijn ook hun steun komen betuigen. Ook heel wat gewone burgers hebben de dienst bijgewoond.

Pieterjan Huyghebaert
Pieterjan Huyghebaert

Tijdens de begrafenisdienst heeft kardinaal De Kesel een tekst voorgelezen ter ere van de overleden Danneels, waarin hij zijn progressieve gedachtegoed prijst. “Hij had geen nostalgie naar het verleden. Hij was fundamenteel overtuigd van de noodzaak van vernieuwing en hervorming in de kerk. Vernieuwing en hervorming: dat wilde hij echt.”

Hij had geen nostalgie naar het verleden. Hij was fundamenteel overtuigd van de noodzaak van vernieuwing en hervorming.

Kardinaal De Kesel

In zijn toespraak had De Kesel het ook over het misbruik in de kerk. “Enkele jaren geleden heeft kardinaal Danneels voor de laatste keer nog publiek het woord genomen. Toen was de Kerk door misbruik in haar eigen kring al zozeer met zonde en zwakheid geconfronteerd. En toen heeft hij gezegd: “waarin ik te kort schoot, reken ik op Gods vergeving."

Smet op blazoen

De verwijzing van De Kesel is opvallend, gezien de rol van Danneels in het misbruikschandaal rond de Brugse bisschop Roger Vangheluwe, de grote smet op het blazoen van de kardinaal. In 2010 kwam namelijk aan het licht dat Danneels 40 brieven van slachtoffers van seksueel misbruik heeft ontvangen, maar er niet mee naar het gerecht is gestapt. Hij moest daarvoor verschijnen voor de Kamercommissie Seksueel Misbruik.

Bekijk hieronder het verslag van Peter Decroubele en Pieterjan Huyghebaert uit het journaal van 13 uur.

Videospeler inladen...

Meest gelezen