Nicolas Lambert

Bloesemwandelingen of Manneken Pis aankleden? Hier kunt u terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Daar is de lente, daar zijn de bloesems

Wie lente zegt, ruikt bloesems. En daar spelen de planten(tuinen) in ons land handig op in. Al speelt het veranderende klimaat de Japanse Tuin in Hasselt parten. De opening van de tuin is pas volgende week voorzien, maar de eerste kerselaars staan al in bloei. Daarom is de Japanse Tuin zondag uitzonderlijk vroeger open, van 10 uur tot 17 uur. Arigatou gozaimasu!*

Voor het Arboretum in Kalmthout moet u nog een week geduld hebben, daar opent de kerselaarsroute pas op 1 april, de tuin zelf is wel al te bezoeken. De tuin is zelfs gratis toegankelijk met een museumpas.

De magnolia's in de Plantentuin in Meise zitten gewoon op schema, en staan op dit moment mooi in bloei. Het magnoliaparcours in de plantentuin kunt u nog eind april bewandelen, maar wacht niet te lang als u de "komkommermagnolia" of de "leliebloemmagnolia" in volle bloesempracht wil kunnen bewonderen. 

* heel erg bedankt, in het Japans

Controle in de kunst

In het Cultureel Centrum van Hasselt start zondag het Festival van de Controle. Dat festival bestaat uit een aantal voorstellingen en gesprekken, maar ook drie gratis tentoonstellingen die dit weekend openen. Het festival onderzoekt "de verschillende aspecten van controle die door een selectie kunstenaars ingezet worden in functie van hun werk". Het resultaat van onder anderen Francis Alÿs kunt u nog tot midden juni bekijken in Hasselt.

Laatste kans!

In Hasselt starten dit weekend nieuwe tentoonstellingen, in het Belfiusgebouw in Brussel eindigt het dan weer. Zaterdag is het uw laatste kans om de expo "Magma cloud ashes" te bekijken, u moet zich wel op voorhand digitaal inschrijven via deze link.

Belfius heeft meer dan 4.300 kunstwerken in haar depot, het heeft daarmee de grootste privécollectie Belgische kunst van het land. De expo "Magma cloud ashes" toont een (kleine) selectie, en focust op 3 kleuren in de collectie: rood, wit en zwart. Op die manier zijn er werken te zien van René Magritte, Michaël Borremans, James Ensor, Pierre Alechinsky en vele anderen. Vergeet ook zeker niet naar buiten te kijken: de tentoonstellingsruimte bevindt zich op de 32e verdieping van het Belfiusgebouw, spectaculair uitzicht over Brussel gegarandeerd.

Manneken Pis aankleden

Dit weekend zijn het de laatste "Brusselse waterdagen", daarom is het Riolenmuseum aan de Anderlechtse Poort gratis toegankelijk op zondag, en zijn er verschillende wandelingen waar u kunt aansluiten.

Wie er altijd al eens van heeft gedroomd om Manneken Pis aan te kleden, kan zondag terecht in het museum waar de garderobe van de beroemdste fontein van Brussel wordt bewaard. Het museum is gratis en de kostuums die gelinkt kunnen worden aan het thema "Water", liggen klaar. En ja, u mag het zelf ook eens proberen op een replica. Prettig weekend!

Beluister hieronder de weekendtips uit "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen