BELGA

Brusselse politiezones verhogen waakzaamheid rond moskeeën voor vrijdaggebed

Verschillende Brusselse politiezones hebben hun waakzaamheid aan de moskeeën op hun grondgebied verhoogd, en zullen ook voor het vrijdaggebed extra patrouilleren. Die maatregel kwam er naar aanleiding van de terreuraanslagen in het Nieuw-Zeelandse Christchurch van vorige week vrijdag. Dat meldt Belga, op basis van reacties van de verschillende woordvoerders.

Woordvoerders van verschillende Brusselse politiezones melden dat er extra veiligheidsmaatregelen worden genomen rond Brusselse moskeeën. Die maatregelen komen er naar aanleiding van de terreurdaad in de moskeeën in het Nieuw-Zeelandse stad Christchurch. "Sinds de aanslagen van vorige week geldt er verhoogde waakzaamheid aan de verschillende moskeeën en zijn er extra passages van patrouilles voorzien, onder meer tijdens de gebedsuren", zegt commissaris Johan Berckmans, woordvoerder van de politiezone Brussel West.

Ook bij de politie Brussel Noord en Zuid is het politiedispositief sinds vorige week aangepast aan de situatie: "We hebben onze waakzaamheid verhoogd en onze patrouilles geheroriënteerd", klinkt het bij politiezone Noord. De politiezone Zuid meldt dat het OCAD geen speciale instructies heeft gegeven en het dreigingsniveau niet verhoogd is. "Maar we hebben ons personeel gesensibiliseerd en er zijn meer doorgangen van patrouilles voorzien dan voorheen."

We gaan geen details vrijgeven van de maatregelen die genomen zijn maar er is duidelijk bijzondere aandacht voor de moskeeën

Ilse Van de keere, woordvoerder politie Brussel hoofdstad

Ook de politie Brussel Hoofdstad/Elsene heeft haar waakzaamheid verhoogd, meldt woordvoerster Ilse Van de keere. "We gaan geen details vrijgeven van de maatregelen die genomen zijn maar er is duidelijk bijzondere aandacht voor de moskeeën". Er zal vrijdag ook extra waakzaamheid zijn bij de West-Vlaamse moskeeën tijdens het vrijdaggebed. In Kortrijk zal bij moskee Atakwa extra toezicht zijn. Dat is overeengekomen met het moskeebestuur. Wat dat precies inhoudt, wil de politie om veiligheidsredenen niet kwijt.

Ook op andere plaatsen in Vlaanderen worden voorzorgsmaatregelen genomen. In Oostende zijn er een drietal moskeeën. De politie heeft geen aanwijzingen dat die geviseerd zouden worden, al zullen de mensen van de interventie-, wijk- en opsporingspolitie extra alert zijn voor verdachte situaties. In Gent zullen buurtinspecteurs "zichtbaar aanwezig" en "aanspreekbaar" zijn in de buurt van moskeeën tijdens het vrijdaggebed. De politie handhaaft ook het verhoogd toezicht tijdens het vrijdaggebed, al was dat al van toepassing voor de aanslagen in Nieuw-Zeeland.

Meest gelezen