Burgemeester Neufchâteau verdacht van kiesfraude

De burgemeester van Neufchâteau, in de provincie Luxemburg, is in verdenking gesteld van fraude met volmachten tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar. De man in kwestie, Dimitri Fourny, is ook fractieleider van de CDH in het Waals Parlement en speelde een grote rol in het parlementaire onderzoek naar de affaire-Publifin.

Het nieuws sloeg gisteren in als een bom, in Wallonië. Fourny maakte zelf bekend dat hij een van de 21 personen is die in verdenking worden gesteld van valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Fourny voegde er meteen aan toe dat hij zich niets te verwijten heeft en "geen crimineel is".

"Uw vader heeft al gestemd"

Alles draait rond 18 verdachte volmachten die gegeven zouden zijn door bewoners van een rusthuis in Neufchâteau, die zelf niet naar de stembus wilden of konden gaan. De zaak kwam aan het licht toen een vrouw met een volmacht voor haar vader wou gaan stemmen en te horen kreeg "dat haar vader al gestemd had".  

Onderzoek wees uit dat er meerdere verdachte volmachten waren en dat die gebruikt werden om te stemmen op de lijst "Agir ensemble", de lijst van burgemeester Dimitri Fourny.  Drie kandidaten van die lijst zijn nu in verdenking gesteld, onder wie dus Fourny zelf.

De oppositieleider in Neufchâteau, Yves Evrard van de MR, schreeuwt intussen moord en brand. Temeer omdat zijn lijst één zetel naar de lijst van Fourny zag gaan met een verschil van 16 stemmen. De lijst van Fourny haalde 10 zetels, tegen 8 voor de lijst van Evrard. Overigens denkt Evrard dat er ook in 2012 gefraudeerd is.

Mokerslag voor CDH

De inverdenkingstelling op twee maanden voor de verkiezingen is een mokerslag voor Fourny en zijn partij. Het was uitgerekend Fourny die zich als een soort "Mister Proper" vastbeet in de zaak-Publifin, het schandaal rond gesjoemel bij een Luikse intercommunale. Als fractieleider is hij het gezicht van CDH in het Waals Parlement. Normaal zou hij ook de CDH-lijst trekken voor Luxemburg, voor de regionale verkiezingen.

Of hij nu fractieleider en lijsttrekker kan blijven, is nog niet duidelijk. Partijvoorzitter Maxime Prévot verwijst naar het vermoeden van onschuld en zegt dat het te vroeg is om sancties te nemen. Maar als de verdenkingen bevestigd worden, zal hij uiteraard optreden, verklaarde hij aan RTBF.

Gemeente in voorlopig bestuur

De gemeente Neufchâteau zit door de perikelen nog altijd zonder nieuw bestuur. Het zittende college en de gemeenteraad zijn nog altijd die van 2012. De provinciegouverneur moet beslissen of er eventueel nieuwe verkiezingen komen.

Meest gelezen