Videospeler inladen...

Charles Michel: "Te veel Britse politici hebben hun eigen agenda"

Premier Michel is tevreden dat hij en zijn 26 Europese collega's staat- en regeringsleiders, de Britten uitstel gegeven hebben om uit de Europese Unie te stappen. De lidstaten gaan akkoord met een uitstel tot 22 mei als het Britse parlement het akkoord goedkeurt. Indien dat niet gebeurt, dan wordt 12 april de dag waarop de door niemand gewenste "no deal brexit" een feit is.

"Het Britse parlement krijgt volgende week de laatste kans om te zeggen wat het wil voor de toekomst", zei premier Michel voor aanvang van de tweede dag van de Eurotop. Dat er nu een akkoord is over uitstel is goed nieuws voor de Britten. Zonder akkoord was een chaotische brexit volgende week een feit.

"De bal ligt nu des te meer in het kamp van het Britse Parlement. Als ze akkoord gaan met de deal, dan hebben ze tijd. Indien niet dan is het het beperkte uitstel tot 11 april. Dat is geen toevallige datum, maar de laatste dag waarop de Britten eventueel nog Europese verkiezingen zouden kunnen organiseren". Met de keuze van die datum, houden de Europese leiders de mogelijkheid open voor de Britten om in een geval van geen akkoord toch bij de Europese Unie te blijven en dus verkiezingen te organiseren. 

"Ik begrijp dat het niet gemakkelijk is voor Theresa May. Zij moet met haar parlement strijden", voegt Michel er aan toe. "Sommige Britse politici denken niet aan wat het beste is, maar aan opportunisme op korte termijn. Sommigen azen op de job van Theresa May. Anderen hopen op nieuwe verkiezingen of een nieuw referendum. Ik zie dat May alles doet voor een akkoord, maar meer kan ze niet doen."

Meest gelezen