Videospeler inladen...

Duizenden mensen houden stille mars voor slachtoffers van aanslag in Utrecht

In Utrecht lopen duizenden mensen mee in een stille mars ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslag op een tram afgelopen maandag. Burgemeester Jan van Zanen loopt voorop.

Rond 19 uur vanavond hield burgemeester Van Zanen een korte toespraak. Hij riep op tot verdraagzaamheid, en droeg een gedicht van de plaatselijke stadsdichter op aan de slachtoffers. "Laten we buigen naar wie na vandaag niet meer onder ons is.  Laten we stilstaan, niet oordelen, laten we voor de helderheid zwijgen" luidde het.   

Na de korte toespraak volgde een minuut stilte. De Utrechtse zanger Martin van Doorn zong opverzoek van één van de nabestaanden het lied "If the morning never comes".  Volgens een eerste schatting zijn er 16.000 deelnemers, velen van hen met bloemen in de hand. De Nederlande premier Rutten loopt mee, maar ook veel gewone mensen, afgevaardigden van jeugdverenigingen en moslims.  Ze maken een optocht van Jaarbeursplein in Utrecht naar het 24 oktoberplein. Daar vielen maandag drie dodelijke slachtoffers.  Er zijn ook nog drie zwaargewonden, van wie er intussen één weer aan de beterhand is.  

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Dader bekent

De hoofdverdachte, de 37-jarige Gökmen T wordt intussen nog twee weken langer in voorhechtenis gehouden. Hij heeft vandaag de feiten bekend. De man zei ook dat hij alleen heeft gehandeld. Het Openbare ministerie wil niet zeggen of er meer duidelijkheid is over zijn motief.  Hij wordt verdacht van meervoudige moord en bedreiging met een terroristisch motief.  

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen