Image supplied by Capital Pictures

Emilia "Daenerys" Clarke uit "Game of thrones" openhartig over levensbedreigende gezondheidsproblemen

De Britse actrice Emilia Clarke heeft de afgelopen acht jaar enkele levensnoodzakelijke hersenoperaties ondergaan. Telkens moest ze onder het mes voor een hersenbloeding. Clarke, wereldberoemd door haar vertolking van Daenerys Targaryen in de fantasyreeks "Game of thrones", vertelt zelf openhartig over haar gezondheidsproblemen in een essay voor The New Yorker.

De Britse actrice merkte de eerste symptomen op in 2011, net na de opnames van het eerste seizoen van "Game of thrones." "Ineens voelde het alsof een elastieken band mijn hersenen begon samen te knijpen. Het lukte me niet om de pijn te negeren", schrijft Clarke, die nadien een MRI-scan liet nemen.

De diagnose kwam hard aan. "Ik had een subarachnoïdale bloeding, een levensbedreigende beroerte die wordt veroorzaakt door een bloeding in de ruimte rond de hersenen." De oorzaak van die hersenbloeding was dus een bloedvatuitstulping of aneurysma.

(Lees verder onder de foto)

Emilia Clarke in 2011
2011 Getty Images

Ze ging een eerste keer onder het mes, maar de revalidatie nadien liep niet van een leien dakje. "Tijdens de ergste momenten wilde ik niet meer verder, want ik had te maken met afasie (een taalstoornis die wordt veroorzaakt door een hersenletsel, red.)" Door het vooruitzicht haar taalvermogen te verliezen, was de actrice de wanhoop nabij.

Ik was constant moe en ik dacht elke minuut van de dag dat ik zou sterven.

Emilia Clarke

Uiteindelijk verdween de taalstoornis en kon ze het ziekenhuis verlaten. Helemaal zonder zorgen gebeurde dat niet, want de dokters vertelden haar dat ze nog een kleiner aneurysma had aan de andere kant van haar hersenen. "Maar toen was er geen noodzaak om dit te opereren."

Hoewel die urgentie afwezig was, had Clarke bijzonder veel moeite om de opnames van het tweede seizoen normaal af te werken. Ze voelde zich zwak en zweverig en zonder morfine kon ze de dag niet doorkomen. "Dat tweede seizoen was mijn slechtste seizoen. Ik was constant moe en ik dacht elke minuut van de dag dat ik zou sterven."

2019 Getty Images

In die periode van twee jaar zou dat aneurysma in grootte verdubbelen. De tweede operatie die dan toch volgde, slaagde evenwel niet. "Ik schreeuwde van de pijn toen ik wakker werd. Ik had een grote bloeding en de artsen vertelden me dat mijn overlevingskansen klein waren als ik geen derde operatie zou ondergaan."

Lees verder onder de foto.

Ik zag eruit alsof ik in een oorlog had gezeten die vele malen erger was geweest dan Daenerys ooit had meegemaakt.

Emilia Clarke

Na de derde en laatste operatie verbleef de Britse actrice een maand in het ziekenhuis. "Ik had alle hoop verloren", zegt ze daarover. Voor het overige denkt ze zo weinig mogelijk terug aan die periode. "Het waren de donkerste dagen van mijn leven, mijn geheugen heeft ze geblokt."

Inmiddels is ze volledig hersteld. Na jaren van voorbereiding heeft ze sinds gisteren een liefdadigheidsinstelling opgericht. Met "SameYou" wil ze jongeren ondersteunen die ook te maken hebben gehad met hersenschade. Op Instagram wordt dat nieuws al een miljoen keer goedgekeurd.

Meest gelezen