Burgers vechten verplichte vingerafdruk op identiteitskaart aan: "Ernstige bedreiging van privéleven"

Enkele burgers stappen naar het Grondwettelijk Hof om de verplichte vingerafdrukken op de elektronische identiteitskaart aan te vechten. Door een nieuwe wet moet iedereen vanaf april verplicht een vingerafdruk laten opnemen op zijn of haar identiteitskaart, om zo identiteitsfraude tegen te gaan. "Maar dat is een ernstige bedreiging van het privéleven van elke Belg," zegt privacyjurist Matthias Dobbelaere-Welvaert.

Dit verhaal ging eind vorig jaar al van start. Toen lanceerde de stichting Ministry of Privacy de crowdfunding "Stop de Vingerafdruk", nadat een nieuwe wet werd goedgekeurd waarin staat dat er vanaf april op elke identeitskaart verplicht een vingerafdruk moet komen. Zo wou de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken de strijd met identiteitsfraude aangaan.

De crowdfunding was bedoeld om naar het Grondwettelijk Hof te kunnen stappen, waar de stichting de nieuwe wet nietig verklaard wil zien worden. En dat blijkt nu een succes: in totaal haalde de stichting bij ongeveer 800 mensen meer dan 20.000 euro op. De stichting vecht de wet nu dus aan.

De drijvende kracht achter de stichting, Matthias Dobbelaere-Welvaert, ziet in de maatregel een ernstige bedreiging van het privéleven van elke Belg. "Wat we algemeen zien is een tendens bij bepaalde politici om onze grondrechten op de helling te zetten. De grondrechten zoals het verbod op discriminatie, de vrije meningsuiting, de vrijheid van vereniging maar vooral het recht op privacy staan voortdurend onder druk."

Bovendien is de wet volgens advocaat Geert Lenssens "zeer slordig" geschreven. Uit een studie van de onderzoeksgroep Computer Security and Industrial Cryptography (COSIC) van de KU Leuven bleek in februari al dat de tekst onduidelijk, overbodig en disproportioneel is.  

De uitspraak van het Grondwettelijk Hof valt wellicht pas binnen een jaar. 

Meest gelezen