Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

EU, Rusland, Arabieren en Iran wijzen erkenning Golan als deel van Israël af, Trump staat alleen

De Europese Unie is niet van plan om haar standpunt over de bezetting van de Syrische Golanhoogvlakte door Israël te wijzigen. Ook Rusland, de Arabische landen en Iran veroordelen het idee van VS-president Trump om de annexatie van de Golan door Israël te erkennen.

"Het standpunt van de EU is niet veranderd. Europa erkent de soevereiniteit van Israël over de in 1967 bezette gebieden -inclusief de Golan- niet en beschouwt die niet als grondgebied van Israël", zo klinkt het in een mededeling van de EU-leiders in Brussel.

Duitsland en Frankrijk wijzen zelfs uitdrukkelijk het idee van VS-president Donald Trump af. Gisteren had die getweet dat "het tijd is om de Israëlische soevereniteit over de Golan te erkennen".

De Arabische Golfstaten "betreuren" de beslissing van Trump. Dat verandert niets aan de "realiteit dat de Arabische Golanhoogte Syrisch is en sinds 1967 bezet wordt door Israël", luidt het in een mededeling. Toch wel opvallend gematigd van de zes Arabische monarchieën aan de Golf onder leiding van Saudi-Arabië. Die landen hebben nauwe banden met president Trump en slechte relaties met de Syrische leider Assad.

Heel anders klinkt het bij de bondgenoten van Assad. Iran zegt "geschokt" te zijn door de tweet van Trump. Rusland vreest dat dergelijke uitspraken de stabiliteit in het Midden-Oosten zouden ondermijnen. De regering van de Syrische leider Bashar al-Assad is boos en zweert dat Syrië de Golanhoogte zal terugkrijgen.

Trump gaat in tegen VN-resolutie 497 uit 1981

Intussen is het nog niet duidelijk of het nu gaat om een persoonlijke mening van president Trump of om een officieel standpunt van de Verenigde Staten. Het is wel vervelend voor de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo die net in Libanon is aangekomen voor overleg.

De Veiligheidsraad... beslist dat de beslissing van Israël om zijn wetten, jurisdictie en administratie in de bezette Syrische Golanhoogten uit te oefenen, nietig is...

Resolutie 497 van de VN-Veiligheidsraad, december 1981

Feit is dat de Golan internationaal geen deel uitmaakte van het vroegere Britse mandaatgebied Palestina, maar wel van Syrië. Het gebied werd tijdens de oorlog van 1967 door Israël veroverd en werd pas in 1981 door Israël geannexeerd.

Internationaal is die annexatie door geen enkel ander land dan Israël erkend en zelfs uitdrukkelijk afgewezen in de resolutie 497 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eind 1981. Dat kon toen enkel omdat de Verenigde Staten als permanent lid van de Veiligheidsraad toen geen gebruik gemaakt hebben van hun vetorecht en dus in feite toestemden met de resolutie.

Er wonen net geen 50.000 mensen in de Golan. De meesten zijn de oorspronkelijke bewoners, veelal druzen en alawieten (net zoals Assad). Er zouden ook iets meer dan 20.000 joodse kolonisten uit Israël wonen.

AP2012

Meest gelezen