Videospeler inladen...

Slachtoffer aanslag Zaventem: "Zware beproeving, maar ik wil dit achter mij laten en de bladzijde omslaan"

De Belgisch-Amerikaanse Karen Northshield is een van de zwaarst getroffen slachtoffers van de aanslag op de luchthaven van Zaventem van 22 maart 2016. 3 jaar later ligt ze nog altijd in het ziekenhuis. Daar zocht de RTBF haar op. Hieronder kan u enkele fragmenten uit het interview bekijken.

Karen Northshield herstelt van een zoveelste zware operatie en het is wellicht niet de laatste. Meer dan 50 operaties heeft ze al ondergaan sinds 22 maart 2016.  Ze raakte zwaargewond aan haar been toen de bom vlak naast haar ontplofte op de luchthaven en verloor een stuk heup. Ook kampt ze met gehoorverlies en een tinnitus. Toen we haar vorig jaar bezochten samen met onze collega's van de Franstalige omroep RTBF, zag ze alles somber in. Nu gaat het beter, zegt ze.

Videospeler inladen...

"Het ergste is voorbij. Er komen nog operaties en revalidaties, maar ik begin langzaam aan opnieuw te ademen. Het is niet één maar vele zware beproevingen. Maar ik wil dit achter mij laten, de bladzijde omslaan en opnieuw vooruitgaan".

Videospeler inladen...

Als haar gezondheid het toelaat, kan Karen Northshield af en toe het ziekenhuis verlaten. Ze nam in mei vorig jaar in een rolstoel deel aan de 20 kilometer van Brussel. En  een maand later kon ze in een boot ook het zwemnummer meemaken tijdens de kwarttriatlon in Brugge.  Northshield was vroeger fitnesscoach. Nu moet ze leren leven met haar beperkingen en dat blijft moeilijk. "Nog vaak als ik 's morgens wakker word, denk ik: wat doe ik hier, dit ben ik niet. Ik ben een atlete, in goede gezondheid, dit kan niet."

Videospeler inladen...

"Ik ben een oorlogsslachtoffer"

Vorig jaar zei Karen Northshield dat ze zich in de steek gelaten voelt door de overheid, die te weinig financiële en praktische ondersteuning geeft voor de slachtoffers. Vandaag is er een beetje beterschap voor de slachtoffers van de aanslagen, zegt ze. Maar er zijn nog heel wat administratieve en andere problemen.  "Ik ben een oorlogsslachtoffer. Maar ik word niet op dezelfde manier vergoed als soldaten die in een oorlog gewond raken. Zij kunnen tot 300% invalide worden verklaard, bij ons kan dat niet en dat klopt niet", zegt Karen Northshield. Ze schreef een brief naar alle partijvoorzitters om dit na de verkiezingen op te nemen in het nieuwe regeerakkoord. Ze kreeg tot nog toe van slechts 2 partijen een antwoord.

Videospeler inladen...

De draad weer opnemen en iets betekenen voor de maatschappij en anderen, dat is nu wat Karen Northshield het liefste wil.

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen