Videospeler inladen...

Kijk binnen in het Venetiaans paleis van kunstenaar Luc Tuymans

Belgische kunstenaar Luc Tuymans palmt in Venetië het volledige museum "Palazzo Grassi" in. Voor Tuymans is het een unieke kans zijn werk internationaal te tonen aan een groot publiek. De tentoonstelling loopt namelijk tijdens de Biënnale van Venetië, waarvoor 500.000 bezoekers worden verwacht.

Voor deze prestigieuze tentoonstelling is de wereldpers naar Venetië gekomen, maar Luc Tuymans blijft er kalm onder. Hij werkt het ene interview na het andere af, en blijft enthousiast dezelfde antwoorden herhalen. "La pelle" (Italiaans voor huid, red.) heet de tentoonstelling in "Palazzo Grassi", en dat is precies wat deze tentoonstelling doet: onder je huid kruipen. 

Het begint al in de inkomhal van het statige stadspaleis, waar een vloermozaïek ligt van maar liefst 80 vierkante meter groot. Luc Tuymans liet ze speciaal voor deze ruimte maken en baseerde zich op een schilderij dat hij al in 1986 afwerkte. Op het eerste gezicht lijkt het een lieflijk bos, maar de titel "Schwarzheide", verwijzend naar een concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog, doet andere dingen vermoeden. Zeker in combinatie met een schilderij vlakbij dat Albert Speer afbeeldt, de "huisarchitect" van Hitler. Speer kijkt bovenaan de trap neer op de inkomhal. De toon is gezet.

Bekijk hieronder het interview met Luc Tuymans, waarin hij het verhaal achter "Schwarzheide" vertelt:

Videospeler inladen...

In meer dan 80 (vaak recente) werken, neemt Luc Tuymans ons mee naar een wereld van verval, ondergang, geweld en desillusie. Hoewel de schilderstijl van Tuymans "mooi" genoemd kan worden, voel je dat er iets wringt en dat er iets onderhuids aanwezig is in het werk. Dat is meteen het handelsmerk van Tuymans: hij haalt vaak beelden uit hun context.

Bekijk hieronder het interview met Luc Tuymans, waarin hij het heeft over het belang van deze expo voor zijn carrière:

Videospeler inladen...

Deze tentoonstelling in Venetië heeft Tuymans te danken aan een van zijn grote fans, de miljardair François Pinault. Pinault is eigenaar van "Palazzo Grassi" en toont daar regelmatig werken van hedendaagse kunstenaars. Zo toonde hij twee jaar geleden nog het nieuwe werk van de controversiële kunstenaar Damien Hirst. De beelden van die megalomane tentoonstelling “Treasures from the wreck of the Unbelievable” ("Schatten uit het wrak van het schip de Ongelooflijke", red.),  met onder andere een bronzen beeld van 18 meter hoog, gingen toen de wereld rond.

Tuymans schildert in een zogenoemde "monochrome stijl": voor wie een schilderij van hem ziet lijkt het alsof hij weinig tot geen kleur gebruikt. Dat is schijn, want tijdens deze overzichtstentoonstelling valt net op hoeveel kleur er in de werken van Tuymans zit. Tuymans gebruikt zelfs méér kleuren in de doeken die monochromer lijken.

Bekijk hieronder het interview met Luc Tuymans, waarin hij het heeft over zijn kleurgebruik:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

De tentoonstelling "La pelle" van Luc Tuymans loopt nog tot 6 januari volgend jaar in "Palazzo Grassi" in Venetië, Italië. De Biënnale van Venetië loopt van 11 mei tot 24 november 2019.

Meest gelezen